Ízes gyógymódok cukorbetegség ellen!

Ugye fejből fej tudjuk idézni a fahéj illatát? Különösen a forraltboros, téli időszakban. Nos, ez a fűszernövény, több gyógynövényhez hasonlóan, a cukorbetegség ellen is hasznos!

Korábban kevesebben bíztak és hittek a gyógynövények áldásos erejében, manapság azonban az emberek egy része visszatért a természetes gyógymódokhoz, s ha betegségről van szó, a természet patikáját is kipróbálják.

Senki sem szeretne diabéteszben szenvedni. Mégis, az emberek jó része sokat tesz érte. Íme azok a mindennapokban bőven előforduló szokások, melyek a kialakulásáért felelősek – és a tippek a cukorbetegség megelőzéséért.

10 tipp a cukorbetegség megelőzése érdekében – 1. rész

Rengeteg embert érint világszerte a cukorbetegség, de nem a gyógyszerek jelentik rá az egyetlen megoldást! Vannak természetes gyógymódok a diabétesz kezelésére. Gyógyhatású növényekkel és fűszerekkel sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a cukorbetegség okozta problémákat, a betegség szövődményeit. Ugyanakkor mielőtt gyógynövényt is használunk, konzultáljunk orvosunkkal, hiszen a gyógynövények is tele vannak hatóanyagokkal!

Foto:pixabay.com

Melyek ezek a növények?

  • Jótékony hatású például cukorbaj esetén, a már említett fahéj. Ez a kellemes illatú fűszernövény úgy hat, hogy az inzulin-receptorok érzékenységét növeli, vagyis kevesebb inzulinra lesz a betegnek szüksége. Csökken az inzulin-igény, amely szükséges, hogy a cukorbeteg feldolgozza a szénhidrátokat.
  • Az áfonyalevél azért előnyös, mert a diabétesz számos szövődményét csökkenti, például a retinopátiát, amely a kiserek károsodását jelenti, és akár vaksághoz is vezethet.
  • A kék áfonya myrtillin hatóanyaggal rendelkezik, véd a szabadgyökök ellen, és az érrendszer állapotára is jótékony a hatása. A retinopária kezelésére kifejezetten ajánlott, a kapillárisok sértetlensége is múlik rajta.
  • A ginzenget évszázadok óta ismeri a kínai orvoslás, hatása megkérdőjelezhetetlen. Szintén az inzulint befolyásolja: elősegíti a hasnyálmirigyben az inzulin-felszabadulást, közvetlen vércukor-csökkentő hatással bír.
  • A stevia nevű gyógynövényről már biztosan hallhattunk: olyan, mint a cukor, de nincs benne kalória. Cukor helyett használják, ezért a diabéteszben szenvedőknek tökéletes édesítésre.
  • A kecskeruta, ahogyan a kínaiaknál a ginzeng, a magyar emberek régóta használt népi gyógynövénye. Cukorbetegség ellen szintén hosszú ideje alkalmazzák. Kivonatából készül a metformin, mely nem hiányozhat a diabéteszesek kezeléséből, inzulin rezisztenciát csökkentő hatása van.
  • A csalán nagyon sokféle betegségre, problémára használható, a természetes gyógymódok egyik alap növénye. Gyógyteaként fogyasztják főként, és számos egyéb mellett, a cukorbetegségre is nagyon jó.
  • Indiai gyógynövény is létezik, amellyel a diabéteszt kezelik. A neve gymnema sylvestre: serkenti a hasnyálmirigy-bétasejtek inzulintermelését, hatására a cukorbeteg nem kívánja annyira az édes ételeket.
  • A vércukor csökkentésére alkalmas a görögszéna mag is. Főként a mediterrán területeken közkedvelt fűszernövény, a diabétesz kezelése mellett, gyomorpanaszokra, étvágytalanságra használható, de a gyorsítja a sebek gyógyulását is.
  • A zsálya, a pitypang levele, pitypanggyökér, szeder levél, málna levél, kukoricabajusz ugyancsak a cukorbetegségre alkalmazható gyógynövények. Tea formájában fogyasztjuk, egy-egy arányban keverjük, 2-3 evőkanál mennyiséget forrázunk le belőlük másfél liter vízzel, 10 percre letakarjuk, és leszűrve fogyasztjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.