Ezt az 5 gyümölcsöt edd, ha cukorbeteg vagy!

A most következőkben bemutatjuk azokat a gyümölcsöket, melyek nem befolyásolják a vércukorszintet, feltéve, hogy mértékkel fogyasztjuk őket.

cukorbetegseg23Kutatások szerint, naponta legalább 4-5 adag gyümölcsre van szükség egészségünk megőrzéséhez. Cukorbetegség esetén azonban felmerül a kérdés: Veszélyesek-e ezek az édes finomságok?
Kivi
Kevés az olyan különleges gyümölcs, mint a kivi, igazi közkedvelt csemege édeskés, savanykás, ugyanakkor üdítő íze miatt. Antioxidáns tulajdonságának köszönhetően hatékonyan harcol a káros szabadgyökök ellen, fogyasztásával kielégíthetjük napi C-vitamin szükségleteinket, jótékony hatással van a látásunkra, segítségével pótolhatjuk az felhasznált energiaforrást, és tápanyagokat, anélkül, hogy a szervezetben megemelkedne a vércukor és az inzulint szint. Ha pedig mindez nem lenne elég, kutatások szerint, szoros korreláció mutatható ki a kivi fogyasztás és a vércukorszint csökkentés között.

Alma

Az almának számos jótékony tulajdonsága mellett, pozitívuma, hogy különösen jó hatással van a vércukorra. Ebben a különleges gyümölcsben megtalálható ugyanis a pektint nevű anyag, mely gondoskodik arról, hogy az élelmiszerek cukortartalma lassan kerüljön át a vérbe. Fontos azonban, hogy ne hámozzuk meg az almát, mivel ez az anyag főként a gyümölcs héjában található meg.

Fekete áfonya

A fekete áfonya az egyik legjobb természetes gyógymódja a cukorbetegségnek. Magas antioxidáns anyaga védi az ereket, javítja a rosszabb vérellátást, melyet a diabétesz okozhat, és megelőzi a szemkárosodást.

Citrom

A citrom már hosszú ideje hatékony népi gyógymódnak számít a 2. típusú cukorbetegség kezelésében. Mindez a benne található nagy mennyiségű oldható rostnak, és C-vitaminnak köszönhető, ezek ugyanis kifejezetten hasznos anyagok a cukorbetegek számára. Amellett, hogy a gyümölcs glikémiás-idexe rendkívül alacsony, tanulmányok azt is bebizonyították, hogy a citrom más ételek glikémiás-indexét is csökkentheti. Kutatások szerint, már fél citrom leve jelentősen, akár 30%-al csökkentheti az étkezések utáni vércukorszintet.

gyomor_kepgaleria7

Grapefruit

A grapefruitnak nem csak a húsa, de magja is kifejezetten ajánlott diabétesz esetén. Mint az a citrusok családjában megszokott, ez a gyümölcs is magas C-vitamin tatalommal rendelkezik. Erős antioxidáns, mely segít növelni a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, és megvédi a sejteket a szabadgyökök okozta károktól. A grapfruitban megtalálható emellett a narigenin nevű flavonoid, mely kutatások szerint, fokozza a szervezet inzulinérzékenységét, valamint segít fenntartani az egészséges testsúlyt, ami lényeges eleme a cukorbetegség kezelésének.

Forrás:


7 hozzászólás

  1. Bartha Zoltán

    Meglepő a címsorba írt napi 4-5 adag gyümölcs ajánlott fogyasztása! A tisztelt szerkesztőtől szeretném megtudni, mennyi gyümölcsöt jelent 1 adag? Ugyanis mind az 5 gyümölcs többnyire egyenetlenül fejődik. Van közöttük nagyobb és kisebb. Ezt aztán igazán nehéz adagolni. Ha viszont tömegében adják meg a napi szükségletet, lehet, lehet 5×100 gram, vagy 5×10 dkg. A kérdésem tehát az, mennyi lehet az a 4-5 adag?
    -tisztelettel:

  2. Erdész Sándorné

    No ez már ne jó….miután a kiwiben sok a cukor. De a többit ne igazán csak úgy fogyasszák. Nekem refluxom van, tehát almát, grepfruitot, citromot, stb. savas dolgot nem igazán ehetek miután éjszaka arra ébredek, hogy a sav elönti mindenemet,,,,,,jó tipp!!!

  3. Pulai Éva

    Attól függ milyet veszel kivibe! Este ne egyél gyümölcsöt. Ebédhez inkább! Én sok kivit citromot almát körtét epret banánt is eszem de zölden veszem meg így nincs nagy cukor tartalma. Mindenből lehet enni de keveset. Persze a gyümölcs cukort vedd figyelembe.

  4. Lőrincz Árpád

    Ne egyél cukros ételeket,finomitott szénhidrátot(zsemle,fehér kenyér stb.)Ha teheted bal oldaladon feküdj,és magától elmúlik a reflux.

  5. Jódi Miklós

    Napi doktor – nem ártana napra készen lenni a cukorbetegeknek ajánlható gyümölcsök terén – a cikk tudásanyaga teljesen elavult , frissíteni kéne pld. :https://www.dietdoctor.com/

  6. Luczay Béla

    A fekete berkenye a legjobb, ez kimaradt a felsorolásból.