Cukorbetegek sebkezelése

Nem számít milyen apró vagy jelentéktelen egy seb, ha cukorbeteg, nem szabad figyelmen kívül hagynia

Ha megüti a lábujját, hólyag jelenik meg a szűk cipő miatt, vagy megvágja az állát borotválkozás közben, nem sokat törődik vele. Azonban ha ön cukorbeteg, megfelelő kezelésre van szüksége. Jó ha tudja, hogyan kezelje az apró sérüléseket, hogy elkerülje a fertőzéseket és felgyorsítsa a gyógyulást.

Miért okozhatnak problémákat a diabéteszes sebek?

A cukorbetegség egy krónikus betegség, amely során a test nem tudja felhasználni a glükózt, vagy cukrot, úgy ahogy kellene. Számos komplikációt okozhat, olyat is, amely a sebgyógyulást nehezíti.

cukorbeteg7

Ilyenek például:

– Idegbántlom (neuropátia). Neuropátia esetén nem mindig érezzük, ha megvágtuk magunkat, vagy ha hólyag jelentkezik a testünkön, egészen addig, amíg tovább romlik vagy elfertőződik.

– Legyengült immunrendszer. Ha a test természetes védekező rendszere nem működik megfelelően, már egy apróbb seb is elfertőződhet.

– Szűk artériák. Az eldugult artériák a lábban nagyobb valószínűséggel idéznek elő sebeket, súlyos sebfertőzéseket és nehezebb gyógyulást. A szűk artériák nehezen engedik a vért a sebhez. A véráramlás elősegíti a gyógyulást, ezért bármi ami elzárja a vér útját, növeli a seb elfertőződésének valószínűségét.

cukorbetegseg34

Hogyan kell kezelni egy diabéteszes sebet?

Ha van sebe, akármilyen kicsi is, végezze el a következő lépéseket, hogy elkerülje a fertőzést és elősegítse a gyógyulást:

– Azonnal lássa el a sebet. Még egy apró seb is elfertőződhet, ha hagyjuk a baktériumokat elszaporodni a sérülés után.

– Tisztítsa meg a sebet. Öblítse le a sebet folyó víz alatt, hogy eltávolítsa a piszkot. Ne használjon szappant, hidrogén-peroxidot vagy jódot, mert ezek irritálhatják a sebet. Ezután használjon antibiotikumos kenőcsöt, hogy elkerülje a fertőzést, és steril kötszerrel fedje le a sebet. Naponta vizsgálja meg a sebet, nehogy fertőzés alakuljon ki.

– Keresse fel kezelőorvosát. Ne bízza a véletlenre – ellenőriztesse orvosával az apró bőrproblémákat vagy a kipirosodott területeket, mielőtt nagyobb baj lesz. Sokkal könnyebb az apró sérüléseket helyrehozni, mint a súlyosakat.

– Ne érje nyomás a gyógyuló sebet. Például, ha a seb a talpán van – cukorbetegeknél gyakran jelenik meg rajta tyúkszem vagy hólyag – minél kevesebbet járjon rajta, így jobb eséllyel gyógyul a sérülés.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.