Belehalhatunk a cukorgyógyszerek szedésébe?

Kutatók szerint azon betegek, akik a Sulfonylurea nevű diabétesz gyógyszert szedik magasabb a halálozási kockázat, mint azoknál akik Metformint szednek cukorbetegségük végett.

Brit tudósok ugyanis kutatásaik alapján, azt mondják, hogy első kezelésképpen a cukorbetegségben szenvedők számára előfordulhat, hogy nem megfelelő, ha a Sulfonylurea-t szednek betegségükre. Az Egyesült Államokban szintén egyet értenek ezzel, saját vizsgálataik alapján.

Dr. Spyros Mezitis endokrinológus a New York-i Lenox Hill Kórház vezetője azt mondja, hogy óriási változások lesznek a glükóz – vércukor szint csökkenő terápiák alkalmazásában. Azonban hozzá tette, hogy számos adat szükséges még, hogy megerősítsék ezeket az állításokat, és gyógyszerként használják a Metformin-ta cukorbetegek számára.

Mezitis azt mondja „Metforminés más vércukor szintet csökkentő gyógyszerek hatóanyagainak hátrányait minél előbb ki kell zárni, hogy elkezdhessék az inzulinos kezeléta II-es szintű cukorbetegségben szenvedőknél."

A Metformin és a Sulfonylureanevű cukorbeteg gyógyszerek is tartalmaz Glucophage és Fortamet nevű összetevőket, melyeket az 1950-es évek óta legelőször írnak fek a betegeknek, a cukorbeteg gyógyszerek közül.

Bristol Myers Squibb gyógyszerész készítette el először az új készítményt Glucophage nevű diabétesz gyógyszerből.

cukorbetegseg8

Az Egyesült Államokban 2000-2012. között, 1000 emberen kísérleteztek, akik II-es típusú cukorbetegségben szenvednek, és első kezelésképpen a vércukor szint csökkenését próbálták elérni az új diabétesz gyógyszerrel.

Azok aki, a Sulfonylureast szedték nagyobb valószínűséggel halnak meg bármely más okból, mint azok, akik a Metformint szedték állítja a tanulmány.

A tudósok azt javasolják, hogy „a cukorbeteg gyógyszert a Sulfonylureat monoterápiaként – vagyis egy gyógyszeres – kezelésképpen alkalmazzák” – írta Dr. Craig Currie.

Más szakértők az Egyesült Államokban azt állítja, a két cukorbeteg gyógyszer különbözőképpen hat. A Sulfonylurea növeli az inzulin felszabadulását a hasnyálmirigyben, míg a Metformin elnyomja a májban a glükóz termelését – állítja Dr. PatriciaVuguin gyermek endokrinológus, a New York-i Cohen Gyermek Intézet vezetője.

Forrás: