Teniszkönyök, golfkönyök – nem csak a sportolók betegsége

Közeledik a nyár, ilyenkor gyakran sportolunk a szabadban, teniszezünk, tollasozunk, röplabdázunk, golfozunk, intenzíven használjuk a könyökünket, illetve az alkarunk izmait és ízületeit. Ha gyakran, és folyamatosan ismételünk egy bizonyos mozdulatsort, és túlterheljük ezeket a területeket, teniszkönyök, illetve golfkönyök alakulhat ki.

Nem csak a teniszezők és golfozók problémája

Mindenkinek ismerős lehet ez a két kifejezés, amelyek onnan erednek, hogy a probléma leggyakrabban a teniszezőket és a golfozókat érinti. Ezeknél a sportágaknál a kar izmai és ízületei rendszeres, intenzív terhelésnek vannak kitéve. Ezeknél a labdajátékoknál a sportolok felének legalább egyszer az életében volt ilyen panasza. Azonban ez az elváltozás nemcsak a profi versenyzőknél fordulhat elő, hanem olyanoknál is, akik hobbyból játszanak, illetve bárki szembesülhet a vele, aki gyakran ismétlődő mozdulatsort végez.

Teniszkönyökről akkor beszélünk, ha a fájdalom a könyök külső felszínén (epikondilitisz laterális) jelentkezik. Ilyen esetben könyök felkarcsonti részének, külső bütykén csonthártyagyulladás (epikondiltisz), illetve környező kötőszövetek gyulladása és az izomzat mikrosérülése lép fel. A túlterhelés következtében csonthártya-izgalom és gyulladás alakul ki, az izmok eredésénél pedig csonthártya alatti bevérzés jelentkezhet. A gyulladás főként azokat az inakat érinti, amelyek kiegyenesítik (feszítik) a csuklót és az ujjakat.

Kevésbé ismert a golfkönyök elnevezés. Míg a teniszkönyöknél a feszítő inak érintettek, addig a golfkönyöknél azok az inak, amelyek a csuklót és az ujjakat behajlítják. Ekkor a könyök belső bütykének (epikondilitisz mediális) a gyulladásáról van szó, a fájdalom a könyök belső oldalán jelentkezik.

Mi a teendő ha fáj?

Első és legfontosabb a tehermentesítés, ez idő alatt a sporttevékenységtől teljesen tartózkodni kell. Javasolt 2-3 hétre nyugalomba helyezni az ízületet.

Tegyünk jégpakolást a fájdalmas területre, alkalmazhatunk vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat és helyileg alkalmazható gyógynövénytartalmú szereket, amelyek a rövid ideig tartó fájdalmak csillapításában segítenek.

teniszkonyok1

Végleges megoldás a kínzó fájdalom megszüntetésére

Természetesen a fentebb leírt módszerek csak tüneti kezelések, és ideig-óráig használnak ugyan, azonban a probléma általában hamar kiújul. Ezért érdemes minél előbb szakembert felkeresni, és komplex kezelést, vagyis aktív fájdalomcsillapítást alkalmazni.

Ez az eljárás egyénre szabott terápia. Olyan módszerek összessége, ahol a fájdalom megszűntetése mellett, a csontok-ízületek, illetve az izmok inak statikai-dinamikai egyensúlyát állítjuk helyre.

Első, és legfontosabb teendőnk a fájdalomcsillapítás. Ehhez aktív gyulladáscsökkentő hatású, szteroid-mentes, célzott injekciós terápiát alkalmazunk, amelynek során a hatóanyagot közvetlenül a fájdalom forrásához juttatjuk el, úgy hogy hatékonyan csökkentsük a csonthártya –és kötőszövet izgalmat, és intenzíven támogassuk a regenerációt.

A terápia másik fontos eleme a funkcionális gyógytorna. A gyulladás megszűnése, és a fájdalmak enyhülése után, nem túlterhelő gyakorlatokkal megkezdhetjük az az alkar izmainak, inainak nyújtását (stretching) és izomegyensúly megteremtését. A megfelelően betanított és rendszeresen végzett gyógytorna nagyon jó eredményt hoz. A mozdulatsorok összeállításában kérjük szakképzett gyógytornász segítségét.

“Ezzel a személyre szabott komplex terápiával, az injekciós kezelés, és a rendszeres gyógytorna alkalmazásával támogatjuk a teljes gyógyulást. A terápia hosszát a fájdalom mértékétől, kórelőzménytől és a páciens fizikai állapotától függően választjuk meg. Általában 3-8 alkalmat vesz igénybe, és hatása hosszú távon érződik a megfelelő életmód és a gyógytorna együttes alkalmazásával. Így nem csak tünetileg, hanem okilag is kezeljük az elváltozást, hosszú időre megoldást nyújtva” – tudjuk meg Dr. Arnold Dénes Arnoldtól.

Forrás: Fájdalomközpont

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.