Speciális mozgással a hátfájdalom ellen

Létezik-e hatásos mozgásforma a krónikus hátfájdalom ellen, vagy csakis a mozgásszegény életmódba menekülhetnek a fájdalommal élők?

Ezekre a kérdésekre reagált dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd szakorvosa.

A hátfájdalom óriási probléma

A derékfájdalom az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma, amely a felnőtt lakosság közel 80 százalékát érinti az élete bizonyos periódusaiban. Nagy-Britanniában például 4,9 millió munkanap esik ki csak emiatt évente. A szigetország legnagyobb ezirányú kutatásából nemrégiben egyértelműen kiderült, hogy egy bizonyos mozgásforma jobb hatással van a krónikus hátfájdalomra, mint a hagyományos kezelések. Ez a bizonyos mozgásforma pedig a jóga. A York-i egyetem tanulmánya ugyanis megállapította, hogy azok a betegek, akik egy speciális 12 hetes jógaprogramon vettek részt, sokkal nagyobb javulást tapasztaltak, mint a csak hagyományos orvosi kezelésben részesülők.

Fotó: 123rf.com

A betegek közül 156-an vettek részt a jóga órákon, míg 157-en csakis a háziorvos által ajánlott kezeléseken vettek részt. A programot 20 jógaoktató dolgozta ki, kifejezetten a kezdőkre szabva és a hátfájdalomra fókuszálva. A hatásokat pedig 3, 6 és 12 hónap múlva mérték, és kiderült, hogy a jógának mind a rövidtávú, mind a hosszú távú hatásúak kiválóak, ráadásul nincs mellékhatásuk.

porckorongserv

Foto:123rf.com

Eredmények rövid- és hosszútávon

Az eredményeket egy kérdőívvel mérték fel, és olyan kérdésekre keresték a választ, hogy a három hónap után sikerült-e a betegeknek gyorsabban sétálni, segítség nélkül öltözni vagy hosszabb ideig álldogálni, mint a mozgásprogram előtt. Az eredményekből kiderült, hogy három hónap után a jógázók 30 százalékkal eredményesebbek voltak, mint a csakis gyógyszeres kezelésben részesülők. A résztvevők valamennyien beszámoltak arról, hogy sokkal mozgékonyabbnak, hajlékonyabbnak érezték magukat, és külön hangsúlyozták, hogy a tanult elemeket remekül tudták alkalmazni a mindennapi tevékenységük során. Ráadásul jóval kevesebb fájdalomcsillapítóra is volt szükségük.

Mozgással kikerülhetünk a fájdalom spirálból

Dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa szerint akut derékfájdalom esetén is ajánlatos annyira aktívnak maradni, amennyire csak lehetséges és tovább folytatni a mindennapi tevékenységeket. Ha ugyanis nem mozgunk, belekerülünk egy lefelé tartó spirálba, amelyben az inaktivitás egyesül a fájdalommal és a lehető legrosszabb végkifejletet vetíti előre. A hosszútávú mozgásbeszűkülés és munkaképtelenség ugyanis tovább mélyíti a depressziót és még nagyobb fájdalomhoz vezet.

Az irodánk helyes berendezésével rengeteget tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Tudatossággal a hátfájás is elkerülhető.

Videó – Ezekkel a trükkökkel elkerülhető a hátfájás

Nagyon fontos lenne, hogy minden, hátfájdalommal érkező betegnek megtaláljuk a hozzá leginkább illeszkedő mozgásformát. Ez a jógán kívül lehet például Pilates, gerinctréning, kinesis, Body Art,callanetics, gerinctréning, tánc, lovaglás, úszás. Ha sikerül rálelnünk az optimális edzésre, ez fizikailag is sokat segít, és a páciens érdeklődésének fókuszát is képes pozitív irányba terelni, és meggyőzni őt arról, hogy ura a testének és képes kezelni a fájdalmat.  Az orvosi vizsgálat és ellenőrzés azonban elengedhetetlen, hiszen nem csak kezdésnél, de a folyamat során is kontrollálni kell az állapot.

Forrás: Oxygen Medical


Egy válasz

  1. Jáger László

    And ez miben segít nekem a derékfájdalmam +szüntetésében!!!
    Szerintem semmit
    De thank you!!
    barátilag
    J.L.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.