Hogyan előzhető meg az oszteoporózis?

Az egészséges csontozat megtartásához három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, megfelelő mennyiségű kalciumra és megfelelő mennyiségű D vitaminra, amely a kalcium felszívódásához nélkülözhetetlen.

Hogyan előzhető meg az oszteoporózis?

Az egészséges csontozat megtartásához három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, megfelelő mennyiségű kalciumra és megfelelő mennyiségű D-vitaminra, amely a kalcium felszívódásához nélkülözhetetlen.

4/1  A csontritkulás (oszteoporózis)

4/2 A csontritkulás okai és rizikófaktorai

4/3 Hogyan előzhető meg az oszteoporózis?

4/4 A csontritkulás kezelési lehetőségei

shutterstock_2418735

A leghatékonyabb megelőzés a kiegyensúlyozott, a legtöbb izmot érintő és a legtöbb csontot terhelő testmozgás. A mozgás – kellő körültekintéssel – bármely életkorban elkezdhető; mindenképpen jó hatású a csontokra. A maximális hatást akkor érheti el, ha már fiatalkorban rendszeresen mozog és egész életében valamilyen sportot űz.

Kombinálja az úgynevezett erősítő és a teherviselő gyakorlatokat! Az erősítő gyakorlatok (pl. úszás, biciklizés, különböző gépi edzésprogramok) fejlesztik az izmokat és kitűnőek a leggyakoribb szív- és érrendszeri, valamint anyagcsere-betegségek (pl. metabolikus szindróma) megelőzésében, azonban nem olyan hatékonyak az oszteoporózis ellen, mint a teherviselő gyakorlatok (pl. gyaloglás, kocogás, futás, lépcsőzés, ugráló kötelezés, síelés).

Az egészséghez szükséges kalciummennyiség az élet során változik. A szervezet kalciumigénye gyerekkorban és kamaszkorban a legnagyobb, amikor a csontváz gyorsan nő. Jelentős a kalciumigény terhesség és szoptatás alatt is. A menopauzát követően, illetve idősebb férfiakban szintén szükség van sok kalcium fogyasztására, mivel a kor előrehaladtával a szervezet egyre kevésbé hatékonyan szívja fel a kalciumot, továbbá egyre nagyobb a valószínűsége a kalcium felszívódását hátráltató betegségek és gyógyszerek jelenlétének.

izulet2 Tudj meg többet a csontokról!

Mennyi kalciumot és D-vitamint érdemes szedni?

Bár nyáron elegendő D-vitaminra tehetünk szert a napfény segítségével, ez a téli hónapokra már nem mondható el. Sok D-vitamin található a halakban és a tojás sárgájában, igaz, nem biztos, hogy ezeket minden ember napi szinten fogyasztja. Valamennyi kalcium szinte minden élelmiszerben van, de a mandulában, a brokkoliban, a szójában és a zabpehelyben nagy mennyiségben található.

Kalcium és székrekedés

Székrekedés kialakulása esetén fogyasszon több folyadékot, és próbáljon meg rostdúsabb étrendre áttérni! Nézze meg azt is, milyen kalcium készítményt használ, mivel a kalcium-foszfát és a kalcium-citrát kevésbé okoz székrekedést, mint a többi kálciumsó.

Ha Ön nem kívánja a napfényre és az étrendjére bízni a megfelelő D-vitamin- és kalciumellátást, fontolja meg D-vitamin és kalcium tabletták, vagy multivitamin kombinációk fogyasztását. Ezek általában nem túl drágák, jól tolerálhatók és megfelelően felszívódnak. A kalcium tabletták néha székrekedést eredményezhetnek.

gyogyszer_katt

A menopauzán átesett és hormonpótlásban részesülő nők legalább 1200 mg kalciumot és 400 nemzetközi egység (NE) D-vitamint kell hogy fogyasszanak minden nap. A menopauza utáni és hormonpótló kezelést nem kapó nők, a hosszú távon szteroidot szedők, továbbá a 65. év feletti férfiak legalább napi 1500 mg kalciumot és 800 NE D-vitamint kell, hogy magukhoz vegyenek. A D vitamin nemcsak a csont egészsége szempontjából fontos, de fokozhatja az izomerőt és védhet bizonyos típusú daganatos megbetegedésekkel szemben is.

A D-vitamin- és kalciumtabletták akkor a leghatékonyabbak, ha együtt alkalmazzák és étkezés közben veszik be őket.

Dr. Zsuga Judit, általános orvos, klinikai farmakológus

Forrás: