Gerincbántalmak és tudatos táplálkozás

A különböző hátfájdalmakat még egy jó csontkovács illetve masszőr is csak időlegesen tudja meggyógyítani, a kezelést vagy kezeléssorozatot követően azonban mindenképpen életmódváltásra lesz szükség.

Sokan nem tudják, hogy a gerinc épségének megőrzése, erősítése érdekében – a rendszeres és minőségi mozgás beiktatása mellett – az egészséges táplálkozás is sokat segíthet. A krónikus fájdalom mögött sok esetben akár az elhízás, a túlsúly is állhat, melynek következtében a hát és a gerinc túlzott terhelése következik be, így a gerincoszlopra nehezedő teher súlyosbítja a panaszt. Szakemberrel megkonzultált, étrendbeli változtatással és kellő, de nem túlzásba vitt testmozgással mindez(ek) megelőzhető(k), illetve mérsékelhető(k) a gyakori hát- és/ vagy derékfájásos tünet(ek). Benke Ritával, a Harmónia Gyógyászati Centrum természetgyógyász és életmódszakértőjével összegyűjtöttünk 8+1 hasznos tanácsot az olvasó számára, melyek következetes betartásával sokat tehetünk hátunk védelmében, gerincünk épségének megőrzésében, illetve a már kialakult panaszok enyhítésében.

tej400

Tipp1# Csontok erősítése célzottan és természetesen!

Az első és legfontosabb, hogy kalciumban, magnéziumban, aktív D-vitaminban gazdag étrend – a csontok megerősítésével megelőzhetjük a mozgásszervi megbetegedéseket, fontos tudni azonban, hogy ezek felszívódása, hasznosulása más anyagoktól, elemektől és vitaminoktól is függ, melyek együttes bevitelére is fokozottan ügyelnünk kell! Kalciumban bővelkedő zöldségek- gyümölcsök, élelmiszerek például a szója (a kalcium mellett ösztrogént is tartalmaz, így csak módjával fogyasszuk!), a rozskenyér, a petrezselyem, a különféle olajos magvak, valamint az „igazi” kakaópor. D-vitamin hiányában a kalcium nem tud felszívódni a belekből, és nem tud beépülni a csontokba. Elsődleges D- vitamin forrásunk a napfény, így – természetesen betartva az egészséges napozás szabályait – naponta sütkérezzünk a napsütésben, emellett fogyasszunk sokat a következőkből: vaj, margarin, sajt, tojás. Magnéziumot tartalmazó élelmiszerek pedig a zabkorpa, a gyümölcsök, olajos magvak, búzacsíra, a száraz hüvelyesek illetve a salátafélék.
A spenót, sóska, zeller és rebarbara bár tartalmazza a szervezet számára szükséges kalciummennyiséget, ezekben a zöldségekben nem kevés oxálsav is van, mely – sajnos többen nem tudják, hogy bizony – gátolja a bennük lévő kalcium felszívódását.

Tipp2# Húst, tejet csak módjával!

Minden mozgásszervi problémára, így a hátfájásra is vonatkoztatható, hogy kevesebb állati eredetű élelmiszert kell fogyasztani, különösen igaz ez a foszforban gazdag húsra, húskészítményekre és belsőségekre, valamint a tejre. Hogy miért is? A fehérjék a legnehezebben emészthető tápanyagok, főként másfajta fehérjékkel párosítva (pl. panírozott hús, babgulyás, szója és hús együtt, tejfölös hús, stb.) Minden betegség esetén arra kell törekedni, hogy tápláló, de egyben könnyen emészthető ételeket fogyasszon a beteg, hogy a szervezete energiáit ne az emésztésre, hanem a gyógyulásra fordíthassa. Ráadásul a testünkből lassan vagy egyáltalán ki nem ürülő fehérjék húgysav formájában rakódnak le, elsősorban az ízületekben vagy jelen esetben a gerincben is.

S

Tipp3# Banánnal lelki nyugalmunkért!

Ha a bennünk felhalmozódó feszültség már hátfájdalommal társul, a kiegyensúlyozottság eléréséhez fogyasszunk banánt, ugyanis komoly B6- vitamin- és triptofánforrásként az idegsejtek közötti egészséges információáramlást segíti elő (a B6- vitamin a szerotonin és dopamin nevű neurotranszmitterek szintézisében meghatározó szerepet játszik), valamint (a triptofán révén) serkenti a szerotonintermelést, mely szintén egy nyugtató szerepet játszó neurotranszmitter.

Tipp4# A nem éppen közkedvelt szója fájdalomcsökkentésre?! Igen!

A szójából felhasználásával készült ételek amellett, hogy erősítik a csontokat, csökkentik a fájdalomérzetet is. Hogy miért is? A szója nagy mennyiségű izoflavonoid vegyületet tartalmaz, melyek erős antioxidáns tulajdonságuk mellett ösztrogénszerű hatással is bírnak, és bizonyítottan csökkentik a csontlebomlást. Egy az Illinois Egyetemen végzett tudományos kutatásban 66 posztmenopauzában lévő nőt vizsgáltak, akik nem részesültek hormonpótlásban. A nők azon csoportjának, akik hat hónapon keresztül 90 mg izoflavont kaptak naponta, körülbelül 3 százalékkal növekedett a csontsűrűsége, csakúgy, mint az alsó gerincszakasz csontjainak ásványi anyag- tartalma.

Tipp5# Aki eddig nem tette, most itt az idő, hogy megszeresse a májat és a halat!

A máj illetve a szardínia, a makréla és a lazac nem csupán D- vitaminban gazdag, de kiváló niacin- forrásaink is egyben, mely egy az izmok megerősödéséért felelős szerves vegyület. A tengeri halak – ajánlottan heti kétszer törtnő – fogyasztásával mindkettőből fedezhetjük szükségleteinket, csodálatos zsírsavaik pedig gyulladásgátló hatásúak, enyhítve a hátfájások esetén jelentkező ízületi bántalmakat.

hal

Tipp6# Finom, roppanós ananász gyulladáscsökkentésre

Hát- és derékfájdalmainkat ananásszal, egészen pontosan a bennük lévő gyulladáscsökkentő hatású enzimekkel – mint például a bromelin – enyhíthetjük. A vegyületről több tanulmány is kimutatta, hogy hatékony gyógyszer lehet a leggyakoribb ízületi fájdalom, az osteoarthritis esetén. A savanykás déligyümölcs mindemellett sok mangánt valamint C- vitamint is tartalmaz – előbbi a csontépítéshez, utóbbi pedig ízületi fájdalomcsillapításra hatékony kollagén képződésében fontos.

Tipp7# No koffein

Ajánlott abbahagyni, de mindenképp mérsékelni a kávé, tea valamint a kólafogyasztást. Minden csigolya saját artéria révén kapja vérellátását. Az ezen italokban lévő koffein összehúzza a hajszálereket, így csökken a véráramlás által a hátizmokhoz jutó tápanyagok mennyisége. A koffein vízhajtó hatása révén a kalcium kiürülését is fokozza a szervezetből.
Tipp8# Fogyasztásukat mellőzzük, de legalábbis csökkentsük…
Kerüljük ételeink készítésekor a túlzott só- illetve cukor használatot, mert ezek is fokozhatják a hátfájásos panaszokat. Ezek visszaszorítása hozzájárul a terület megerősítéséhez, az életerő és a stabilitásérzet fokozásához. Igyekezzünk sokkal kevesebbet magunkhoz venni a következő élelmiszerekből: konzervek, krémek, szószok, öntetek, krémsajtok, szénsavas üdítők – magas foszforsav tartalmuk miatt. Túlságosan sok fehérje fogyasztása sem túl szerencsés, mert fokozza a csontok kalciumveszteséget. Végül, de nem utolsósorban szokjunk le a dohányzásról!

Plusz egy tipp: Krónikus dehidratáció és hátfájás

Sajnos sok ember szenved krónikus dehidratációtól, a normális szomjúság érzékelő mechanizmusokat már teljesen elvesztették. Bármilyen intenzívebb tevékenység – pl. sport, kertészkedés – végzése során megemelkedik a szervezet vízigénye, a test bizonyos sejtjei víz után áhítoznak. Ha ezektől a sejtektől „megtagadják” a szükséges mennyiségű vizet, akkor elő- előfordul, hogy erre bizony meglehetősen fájdalmas módon reagálnak. Többek között görcsbe rándulnak a hátizmok, majd hirtelen az aktív tevékenységet végző személy egy furcsa, eldeformálódott testtartást vesz fel. Ilyenkor keresik fel többnyire a gyógytornászt… Ha el szeretnénk kerülni a fájdalmas hátgörcsöket, akkor igyunk minél több vizet a tevékenység megkezdése előtt, alatt és persze utána is. A dehidratáció és hátfájás közti összefüggést Dr. James Lehman amerikai neurológia és ortopédia professzor figyelte meg hátfájós betegeinél.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.