A fájdalomcsillapítással a protézis ellen

Az évek előrehaladtával az emberi porcréteg folyamatosan csökken, ami fájdalmas mozgásszervi problémákat eredményez. Bár kezdetben sokan csak legyintenek a problémára és az időskor velejárójának tartják a nehézkes mozgást, ám ha ez súlyos méreteket ölt, akkor protézis válik szükségessé. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája szerint, ha nem is elkerülhető, de a műtét késleltethető aktív fájdalomcsillapítással.

Mikor van szükség térdprotézisre?

Térdprotézisre azokban az esetekben van szükség, amikor valamilyen okból a térdízület károsodik. Ennek hátterében lehet egy komolyabb trauma, ám leggyakrabban porckopás miatt válik szükségessé a beültetése. Ekkor az ízületet borító porcréteg elvékonyodik sérülés, fizikai munka, endokrinológiai zavarok vagy az életkor miatt, hiszen ilyenkor felborul a porcképződés és leépülés természetes egyensúlya.

A térdízületnél úgynevezett hyalin porc található, mely a csontvégeket borítja, hozzájárulva azok könnyed, fájdalommentes egymáson való csúszásához. Porckopás esetén a csontfelszínek surlódnak egymáson, ami nagyfokú kellemetlenséggel, mozgáskorlátozottsággal, fájdalommal jár, hiszen ekkor csökken az ízületi folyadék mennyisége is.

térd röntgen

Porckopás tünetei:

  • térdfájdalom elinduláskor
  • később állandósuló fájdalom
  • mozgáskorlátozottság/mozgásbeszűkülés
  • ízületi merevség

Aktív fájdalomcsillapítással késleltethető a protézis szükségessége

A fájdalom ellen kezdetben legtöbben fájdalomcsillapító kenőcsökkel, gyógyszerekkel próbálkoznak, ám ezek csak ideig-óráig nyújtanak enyhülést, ráadásul az alapproblémát nem kezelik. Azonban az illető sokat tehet teste egészségéért, ugyanis ma már léteznek olyan módszerek, melyekkel gyors javulás érhető el.

„Porckopás esetén a hialuronsavas terápia javasolt, ugyanis ezzel pótolható az, ami elveszett. Hiszen a hialuronsav az emberi testben is megtalálható nagy vízmegkötő-képességű anyag. Hozzájárul egyrészt a porc rugalmasságához, másrészt biztosítja a csontok egymáson való, súrlódásmentes mozgását, továbbá fokozza a porcsejtek működését, így késlelteti a porcréteg eltűnését. Ennek eredményeképp a protézis műtét ideje késleltethető” – mondja dr. Váradi Éva főorvosnő.

Ehhez viszont azt nem árt tudni, hogy ez csakis bizonyos stádiumú porckopásokra igaz, így a hialuronsav hatékonysága a porc állapotától függ (maximum közepes súlyosságú lehet). Éppen ezért a kezelést egy alapos vizsgálatnak kell megelőznie (fizikai, képalkotó vizsgálatok), hogy el lehessen dönteni, mi lenne a legjobb választás a beteg számára. Amennyiben a hialuronsavas kezelés mellett dönt az orvosa, fontos tudnia, hogy a terápia kúraszerűen történik, és általában 3-5 alkalmat vesz igénybe- viszont utána a fájdalom megszűnik vagy lényegesen lecsökken, és hatása akár 6-8 hónapig is tarthat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.