Az érszűkület és a nők

A legújabb kutatások szerint, a perifériás artéria betegségben szenvedő nők hamarabb elvesztik mobilitásukat, mint a férfiak.

A nők négy év elteltével 2,3-szer kevésbé képesek megtenni folyamatosan négyszáz métert, mint a férfiak. A perifériás artériák betegsége az erek beszűkülésével és elzáródásával járó kór, amely elsősorban az alsó végtag és a kismedence artériáit érinti. Leggyakoribb tünetei az alsó végtag és a csípő izmainak pihenésre szűnő fájdalma, görcse illetve gyors kifáradása járás és lépcsőzés közben.

„A nők és férfiak közti különbség azzal magyarázható, hogy a nőknek kisebb tömegű ez az izomcsoportja.” – nyilatkozta Mary M. McDermott, a Chicago-i Feinberg Orvostudományi Egyetem professzora, a Journal of the American College of Cardiology februári számában megjelent cikk szerzője. McDermott professzor és munkatársai háromszáznyolcvan alsó végtagi érszűkületes beteg 2002 és 2009 közötti adatait vizsgálták át. A betegek ötvenkilenc évesek vagy idősebbek voltak.

shutterstock_107896841

Egy négyéves időszakban évente különböző teszteket végeztek. Azt figyelték meg, hogy azok a nők, akik a vizsgálat elején képesek voltak folyamatosan megtenni négyszáz métert, 2,3-szer nagyobb valószínűséggel vesztették el ezt a képeségüket a vizsgálat negyedik évére. A nők járási sebessége is gyorsabban csökkent. Emellett megjegyzik, hogy a nők a vizsgálat kezdetekor már általában kisebb teljesítőképességgel indultak, mint a férfiak és a mobilitás gyorsabb elvesztése visszavezethető a már kezdetben meglévő kisebb izomtömegükre és izomerejükre.

Ezzel szemben a férfiak nagyobb izomtartaléka nagyobb mértékben védte meg őket az érszűkület romboló hatásaitól. További vizsgálatok szükségesek annak eldöntésére, hogy a lábszárizomzat erejének növelése lassítja-e az állapot romlását az érszűkületben szenvedők körében.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.