Az egyensúlyra is kihat a hátfájás

Az ausztrál Murdoch Egyetem doktorandusz hallgatói által végzett kutatás alapján világossá vált, hogy közvetlen kapcsolat van a hátfájás és az egyensúlyérzék között.

Alex Ruhe kiropraktőr 210 beteget vizsgált meg, akik hátuk alsó vagy középső részén, illetve nyakukon tapasztaltak rendszeres fájdalmat. A betegek egy 1-től 10-ig terjedő skálán osztályozták fájdalmaikat, miközben egyensúlyérzéküket is tesztelték. Kiderült, hogy az egyensúlyérzék a fájdalom növekedésével egyenes arányban romlott.

z4i7wznl1

További vizsgálatok során arra is fény derült, hogy a fájdalom csökkentése után javult a betegek egyensúlya. Alex Ruhe az Ausztrál Tudományos Akadémia sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a fájdalom következtében kialakuló idegrendszerbeli károsodásokat kizárták az egyensúlyproblémák hátteréből, mivel a javulás már néhány nappal a fájdalom csökkenése után tapasztalható volt. Véleménye szerint a korábbi feltételezésekkel szemben a fájdalom okozza az egyensúlyproblémát, erre utal az is, hogy a fájdalom megszűnésével szinte azonnal visszatér a betegek egyensúlya.

Forrás: