Az apróknak nagyobbak a távolságok?

A legújabb kutatási eredmények szerint testmagasságunk jelentősen befolyásolja azt, hogyan látjuk magunk körül a világot.

A svéd Karolinska Intézet kísérleteiben részt vevő önkéntesek egy részével a tudósok elhitették, hogy akkorák, mint egy Barbie baba, a többi önkéntessel pedig, hogy négy kilométer magas óriások. Az eredmények szerint, amikor az emberek azt hitték, egészen aprók, a körülöttük lévő tárgyakat, és a köztük lévő távolságokat sokkal nagyobbnak észlelték, mint amekkorák azok valójában. Azok, akik azt hitték, óriásiak, épp az ellenkezőjét hitték: ők minden tárgyat és távolságot kisebbnek láttak.

gyerek210

Ezt a fajta torzított észlelést a tudósok a kísérletben úgy mérték, hogy megkérték a résztvevőket, becsüljék meg az előttük lévő tárgyak nagyságát, majd lépjenek feléjük annyit, amennyivel képesek elérni a tárgyat. "A kisebb testű lények nagyobbnak érzékelik a világot és ugyanez igaz fordítva is – nyilatkozta Henrik Ehrsson, a kutatás vezetője – Bár tisztában vagyunk vele, mekkora egy ember, a kísérletben alkalmazott illúzió segítségével óriásnak láthatunk másokat, ez pedig rendkívül érdekes."

A tudósok szerint a kutatási eredményeknek gyakorlati haszna is lehet, például az emberi irányítású robotok területén. "Elméletben lehetséges, hogy létrehozzuk annak az illúzióját, hogy egy ember egy mikroszkopikus orvosi robotot irányítson úgy, hogy saját magát a robot helyébe képzeli. Ugyanezt óriási, károsodott atomerőművek javítására létrehozott robotokkal is képesek vagyunk megcsinálni" – nyilatkozta Dr. Ehrsson. A részletes kutatási eredmények a PLoS ONE című tudományos szaklap májusi számában olvashatók.

Forrás: