A fogyás megszüntetheti a térdfájást

A testsúlycsökkentést célzó műtétek segíthetnek a túlsúlyos térdartrózisos betegek fájdalmának csökkentésében.

A vizsgálatba 24 túlsúlyos, 30 és 67 év közötti beteget vontak be, akik testsúlycsökkentést célzó műtéten, például gyomorgyűrű felhelyezésen estek át. A betegek térdét vizsgálták a beavatkozás előtt illetve 6, majd 12 hónappal a műtét után. A térdartrózis az ízületi porcok pusztulásával járó krónikus betegség, mely nagyfokú fájdalommal, ízületi merevséggel, később az ízület mozgásának elvesztésével jár.

A betegeknél, akik átlagosan 26 kilót fogytak a műtét utáni 6 hónapban, jelentős javulást tapasztaltak a fájdalom, a merevség és az ízületi mozgások terén.

shutterstock_699598872

Életminőségük is javult, jobban el tudták látni mindennapi feladataikat, akár sportolni is tudtak. Egyikük sem részesült egyéb kezelésben. „Mindegyik beteg fájdalmai csökkentek, kié jobban, kié kevésbé” – írta Christopher Edwards, a Pennsylvániai Állami Orvosi Egyetem vezető kutatója a társaság egy sajtóközleményében. –

„Kevés tanulmány vizsgálta kizárólag a súlycsökkenés szerepét olyan pácienseknél, akiknek radiológiailag igazolt artrózisuk van.” – tette hozzá. – „További vizsgálatok szükségesek annak tisztázására, hogy az artrózis tüneteinek javulása később is folytatódik-e és megfelelő mértékű azok számára is, akik pusztán túlsúlyosak. Vizsgálataink eredményei jelentős javulást sejtetnek.”  A vizsgálat eredményeit az Amerikai Ortopéd Társaság Sportorvosi Szakmai Napján teszik közzé.

Forrás: