A bor és a sör jó a csontoknak

Napi egy pohár bor vagy egy-két üveg sör erősítheti egy idősebb férfi vagy nő csontjait, ennél több alkohol fogyasztása viszont gyengíti a csontokat.

A vizsgálat, mely során 60 év feletti férfiak és postmenopauzális nők vettek részt, kiderült, hogy a rendszeres mérsékelt alkoholfogyasztás a nagyobb csont ásványi anyag sűrűséggel (BMD) áll összefüggésben.

Miközben korábbi vizsgálatok már kimutatták a mérsékelt ivás és a javult csontsűrűség közötti kapcsolatot, a Tufts kutatói kifejezetten három alkoholtípus, "a sör, a bor és a tömény szeszesital lehetséges hatásaira" voltak kíváncsiak Katherine Tucker, a Tufts epidemiológiai kutatások igazgatójának elmondásai szerint. "Erősebb összefüggést találtunk a BMD és a sörivók között, akik főleg férfiak, és a borivók között, akik többségükben nők, a tömény italt fogyasztókhoz képest."

2102

Tucker és munkatársai szerint a sörben található szilikonnak köszönhető a férfiak magasabb csontsűrűsége. Kevésbé tisztázott azonban, hogy a tömény szeszesitalok és a bor miért védi a csontsűrűséget. A kutatók egyúttal kihangsúlyozzák, hogy a túlzott alkoholfogyasztás károsítja a csontokat, és ?senki se várja csupán az alkoholtól a csontsűrűség megmaradását.?

A vizsgálat eredményeiről az American Journal of Clinical Nutrition számolt be. A Tucker által végzett kutatás során megfigyelték, hogy a cukrozott kóla italok csökkentik a csontsűrűséget az idősebb nőkben, a férfiakban azonban nem.

Forrás: