A zöldségek enyhítik a COPD tüneteit

A COPD sokak életét megkeserítő betegség, mely gyakori kiváltó oka a dohányzás, ám a nagyvárosok légszennyezettsége miatt bárkinél kialakulhat.

Az USA-ban mintegy 16 millió ember szenved ebben a betegségben, s ez a negyedik leggyakoribb halálozási ok is.

A John Hopkins Orvosi Egyetem friss kutatási eredménye szerint a zöldségekben – különösen brokkoliban gazdag étrend -, segíti a szervezetet a dohányzás káros hatásai ellen küzdő enzimek termelésében.

A kutatók olyan dohányosok tüdejéből vettek szövetmintákat, akiknél COPD-t diagnosztizáltak, majd ezeket összehasonlították a nem beteg dohányosok tüdejéből vett szövetmintákkal. Az NRF2 enzim szintjét vizsgálták, illetve azokat a biokémiai szabályozókat, melyek gátolják, és stabilizálják azt.

brokkoli9

Az NRF2 enzimre úgy tekintenek, mint a tüdő védekezési mechanizmusának egyik legfontosabb alkotóelemére, melynek fontos szerepe van a gyulladásos tüdőkárosodások kivédésében.

A szövetminták vizsgálata során kiderült, hogy a COPD-ben szenvedő betegek esetében az NRF2-höz kötődő antioxidánsok száma jelentősen alacsonyabb, míg az oxidatív stresszt jelző szabályozók szintje sokkal magasabb volt, mint a nem betegeknél.

A brokkoli egyik alkotóeleme, a szulforafán helyreállítja ezeknek az antioxidánsoknak a működését, illetve segít megakadályozni az NRF2 károsodását, növeli annak tevékenységét, ezáltal pedig segíthet a COPD tüneteinek enyhítésében is.

A kutatás vezetője, Shyam Biswal szerint további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön, az NRF2 aktivitásának fokozásával milyen mértékben növelhető a tüdők antioxidáns védelme, s mennyire javítható a beteg légzése.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: