Testünk védelmében 3. rész – Pikkelysömör

Vannak olyan bőrbetegségek, amelyek miatt örülünk a nyárnak, ilyen a pikkelysömör, a psoriasis, amelynek jó tevője a Nap sugara.

A pikkelysömör az immunológiai gyulladásos bőrbetegségekhez tartozik. Olyan betegség, amely a bőr szaru rétegének kóros túlburjánzásával jár, ami a kötőszövetben zajló gyulladás következménye. Súlyossága és gyakorisága alapján a bőrgyógyászati megbetegedések egyik legjelentősebb csoportja, amely Magyarországon a lakosság kb. 3 %-át érinti – mondja Dr. Stehlich Gábor bőrgyógyász szakorvos.

Több gén adja át ezt a betegséget, amely valamilyen provokáló tényező hatására újra és újra előjöhet. Ez lehet mechanikai irritáció, épp ezért van a könyökön és a térden. Lehet egy bakteriális góc, ekkor lesz tele a test apró piros pöttyöcskékkel.

Bármilyen életkorban előfordulhat. Nem fertőző betegség, de az érintettek a látvány miatt visszahúzódó életet élnek, nem szeretnek társaságba menni. Gyógyítani nem tudjuk, de sokat tudunk tenni a visszaszorítása érdekében.

napozas2

A kezelésre több lépcső van Előbb pikkelytelenítünk, utána a gyulladás csökkentőkkel a gyulladást visszanyomjuk, itt van szerepe pl. a napfénynek. A pikkelysömörösek kb. 80-85 %-a jól reagál a napfényre, ők várják a nyarat, mert ekkor tünetmentessé válhatnak. Mi ezt az orvosi gyakorlatban is használjuk egy UV sugárzó készülékkel. Ez különböző tartományban működik, a mostani legmodernebb az, ami azon a tartományon működik, ami a Holt-tengeren található. Mint ismeretes, a Holt tenger a tengerszint alatt 407 m-rel van, kb. 310-312 nanométer között, és a készülékkel imitálni lehet az ott lévő a napsugarakat. Meg tudjuk határozni, hogy a betegnek, milyen mennyiségű energiát adjunk, s mindezt a kezelés során dokumentáljuk, vagyis nyomon tudjuk követni a kezelés folyamatát.

A gyógyszeres kezelésre 5-6 féle készítmány van, ezeket személyre szabottan orvosi felügyelet és kontroll mellett alkalmazzuk.

A legmodernebb kezelésforma a biológiai terápia, amellyel az immunológiai sejtek között működő anyagokat le tudjuk blokkolni. Ezt azoknál alkalmazzuk, akik már minden lépcsőt végigjártak, de náluk az addigi kezelések nem használtak. Ez sem csodaszer, ennek is vannak mellékhatásai, és csak addig hat, amíg kapja a beteg, viszont látványos, eredményes a javulás.

Elmondható tehát, hogy a jelenleg rendelkezésre álló terápiás módszerekkel tünetmentessé tehetjük a beteget, sokat javíthatunk az állapotán és életminőségén.

Szerző: Dr. Szigethy Emma Ph.D. életmód-életvitel tanácsadó

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.