Tények és tévhitek az anyajegy eltávolításról

A műtét helyéről, módszeréről és okáról is keringenek tévhitek. A melanomamobil bőrgyógyász szakértője most tisztába teszi az operációval kapcsolatos, legtöbbször felmerülő kérdéseket.

„Mindegy, hogy hol végeztetem el a műtétet!”

Elvileg mindegy, hogy ki és hol végzi el a daganatok vagy arra gyanús elváltozások sebészi eltávolítását, de a gyakorlat mégis mást mutat. Szabad orvosválasztási jog mellett érdemes olyan sebészt keresni, aki jártas a bőrdaganatok eltávolításában, aki figyelembe veszi az onkológus bőrgyógyász véleményét, és aki olyan szövettanászokkal dolgozik együtt, akik gyakorlottak a pigmentált daganatok kórismézésében, felismerésében.

anyajegy

Az onkológiában is jártas sebész tisztában van az alkalmazandó biztonsági szegélyek nagyságával, és tudja hogyan vezesse a metszést a nyirokelvezetésnek megfelelően.

A bőrdaganatok szövettani elemzésében jártas patológus pontosan tudja, hogy a leletben milyen paramétereket kell megadnia, amelyek elengedhetetlenek a klinikus számára a további teendők megítéléséhez.

Azt a pácienst, aki figyelmen kívül hagyja a fentieket, könnyen lehet, hogy újra kell operálni, és időt veszít, amíg a szövettani lelet ismételten kiértékelésre kerül.

„A lézeres eltávolítás a legmegfelelőbb…”

Anyajegyeket, még ha teljesen szabályosak is, szigorúan tilos lézeres roncsolással eltávolítani! Daganat gyanújánál pedig orvosi műhiba.

A lézer népszerűségét és misztifikálását két tévhit táplálja, mely szerint fájdalmatlan és nyomtalan gyógyulást eredményez. A sebészek által használt lézer, a széndioxid lézer egy speciális fény, mely hőkárosodást eredményezve roncsolja a célba vett szöveteket. Ezzel két probléma van: egyrészt nem lehet szövettani leletet készíteni, másrészt nehéz megmondani, hogy maradéktalanul eltávolításra került-e a növedék.

Anyajegyet csakis az ép szövetekben vezetett sebészi kimetszéssel és szövettani vizsgálattal helyes eltávolítani.

„Jobb, ha biztonsági okból az összes anyajegyet eltávolítjuk!”

Ez az egyetlen tévhit, amely nem kerülhet a beteg életébe, mivel az anyajegyek szakszerű sebészi eltávolítása 100%-osan biztonságos. Valamennyi anyajegy eltávolítása ugyanakkor nem célszerű. A műtéti beavatkozás helye esztétikailag romboló lehet, a páciens bőrén minden korábbi anyajegyre esetenként csúnya heg fog emlékeztetni.

Vannak anyajegyek, melyek eltávolítása ajánlott, vannak, melyeké felesleges. Ennek megítélése a szakértő orvos feladata.

Forrás:


Egy válasz

  1. Csengeri Katalin

    Hali! Én nagyon sok anyajegy,vagy ilyen szerű tüneményekkel rendelkezem! Sajnos a Doktornőnk nem volt elég megbízható ezért nem járok sehova! Volt bőr rákkal műtétem már de nem foglalkozok vele! Én meg nem megyek vissza olyan helyre ahol pucér vagyok van elég bajom,és még be engednek egy férfit is! Nekem megalázó volt!