Orvosi tetkó

Az orvosi tetoválások képesek a testi funkciók érzékelésére. Az ideiglenes tetoválásokhoz hasonló átlátszó tapasz továbbítja a fiziológiai jeleit.

Az ideiglenes tetoválásokhoz hasonló, bőrfelületre helyezett átlátszó tapasz képes érzékelni és továbbítani az emberi test fiziológiai jeleit, például a szívritmust, az agyhullámokat, vagy akár az izom összehúzódásait is.

Ez az új fejlesztés, az úgynevezett „hordható elektronika” egy nap felválthatja a huzalokat és az elektródákat, amelyeket manapság használnak az orvostudományban a testi funkciók megfigyeléshez.

e tetkó

Alig lehet érezni a bőrön, pedig ebbe a körülbelül 10 négyzetcentiméter felületű, az ideiglenes tetoválásokhoz hasonló, fóliavékonyságú eszközbe komoly, jó minőségű elektronika van beleépítve, írja John Rogers, a tanulmány szerzője a Science magazin augusztus 12-i számában.

Az epidermális elektronikus rendszer (EES) a már meglévő félvezető termékek és műszaki eljárások továbbgondolásából született. A tapasz előállításához a kutatók olyan vékony szeleteket vágtak le szilíciumból, hogy olyan hajlékony és rugalmas legyen, mint az emberi bőrszövet, mondta John Rogers, az Illinois-i Egyetem műszaki innovációs részlegének munkatársa.

elektronikus-tetovalas

A tapaszokat ugyanolyan módszerrel kell a bőrfelületre illeszteni, mint az ideiglenes tetoválásokat, tehát mindenféle ragasztóanyag nélkül, csak a hátoldaluk benedvesítésével a bőrre tapadnak. Az EES apró szenzorokat, adatátvivőket és adatfogadókat, fotódetektorokat, rádiófrekvencia induktorokat, valamint elektrofiziológiai szenzorokat és hőmérséklet érzékelőket is tartalmaz.

Ennek ellenére olyan vékony a tapasz, hogy gyakorlatilag szinte láthatatlan, így nagyon jól lehet alkalmazni például alvásmegfigyeléshez, koraszülött kisbabák monitorozásához, vagy bármely olyan esetben, amikor a nagyméretű elektródák és a zsinórok nem megfelelőek a vizsgálatokhoz.

Az epidermális elektronikus rendszert, vagyis az EES-t a jövőben akár majd „intelligens” sebtapaszként is lehet alkalmazni, arra programozva, hogy gyorsítsa fel a seb gyógyulási folyamatát – mondta Rogers.

Forrás: