Milyen betegség az orbánc?

Az orbánc tünetei néha összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel, úgymint heveny allergiás ekcéma, a mélyvénák gyulladása, esetleg a kezdődő üszkösödés is hasonló képet ad.

Az orbánc (erysipelas) a bőr hevenyen fellépő gyulladása, amelyet leggyakrabban gennykeltő Streptococcus, ritkábban egyes Staphylococcus baktériumfajok okoznak. A gyulladás a bőr nyirokerein keresztül terjed, a kórokozó a bőr folytonosságának megszakadása kapcsán juthat be a bőrbe.

Ezt a helyet, ahol a baktérium bekerül a bőrbe, nevezzük az ún. “behatolási kapunak“, amely lehet apróbb sérülésből adódó seb, lábujjközi gombás fertőzés nyomán létrejövő pici berepedés, de lehet égés vagy egyéb baleset okozta hámhiány, ritkán műtéti seb is.

????????????????????????????????????????

A tünetekre jellemző a hirtelen kialakuló, körülírt bőrpír, amely területén a bőr meleg tapintatú, duzzadt, feszes, néha bevérzéses jellegű. Súlyosabb esetben kisebb-nagyobb hólyagok is képződhetnek, amelyek felszakadásakor hámhiány, akár fekély maradhat vissza.

A gyulladást előre jelzi a láz, elesett állapot kialakulása. A létrejövő bőrtünetek fájdalmasak és a környező nyirokcsomók megnagyobbodása, néha a nyirokerek gyulladása is kialakul. A gyulladt nyirokér lefutásának megfelelően vörös csík jelentkezik a bőrön.

A betegség legsúlyosabb formájára az jellemző, hogy a gyulladás a bőr alatti lágyrészekre is ráterjed, a bőr az izom elhalását okozva. Az orbánc igen súlyos szövődménye lehet még az arci gyulladás kapcsán ritkán kialakuló agyhártyagyulladás.

bőrhiba

Hogyan diagnosztizálható az orbánc?

Az orbánc tünetei néha összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel, úgymint heveny allergiás ekcéma, a mélyvénák gyulladása, esetleg a kezdődő üszkösödés is hasonló képet ad. A betegség a felismerése és meghatározása látható tünetek alapján általában felállítható. Szokásos ilyenkor különböző laborteszteket végezni a vérkép, a gyulladásos paraméterek ellenőrzésére.

Baktériumtenyésztésre is sor kerül, ha:

– van hólyag, annak bennékéből,

– ha fekély van, annak alapjáról,

– arci fertőzésnél az orr-garatváladékból,

– tartós láz esetén a vérből.

bor22 Tudj meg többet a bőrbetegségekről!

Az orbánc kezelése

Ahhoz, hogy a vizenyőt, a duzzanatot csökkentsük, az adott testrészt – általában az alsó végtag érintett – fel kell polcolni.

Hűsítő, gyulladáscsökkentő kenőcsökkel kell bekenni az adott területet és óvatos jegelést lehet alkalmazni. Ez a gyulladáscsökkentő hatása mellett a fájdalmat is csillapítja. Kezelni kell a “behatolási kaput” is, legyen az sebzés, fekély, gombás, ekcémás bőrterület, stb.

A súlyos szövetelhalással járó formákban azonnali sebészeti beavatkozás szükséges. Minél hamarabb el kell távolítani az élettelen, gyulladt szöveteket, mivel a belőlük felszabaduló toxinok az életet veszélyeztető állapotot hoznak létre.

Ezen esetekben az alapbetegség kezelése, egyensúlyban tartása mellett fontos, hogy minimálisra csökkentsük a baktériumok bejutásának lehetőségét. A fennálló gombás, ekcémás gyulladás gondozása, óvatos pedikűrözés, megfelelő higiéné, az apró sérülések megfelelő sebellátása.

Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.