Ma van a nemzetközi melanoma nap

Idén május hetedikén tartják a Melanoma Napját. Számos országban orvosok, gyógyítók és kommunikációs szakemberek hívják fel a közvélemény figyelmét a megelőzésre, a folyamatos szűrés szükségességére.

A bőr daganatos megbetegedései közül a melanoma a legagresszívabb, a bőr pigment-sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganatos megbetegedés, jellemzője a távoli áttétképzési hajlam. Gyakorisága az utóbbi évtizedekben jelentős mértékben emelkedett,  Magyarországon százezer emberre vetítve több mint 11 új megbetegedésért és közel három halálesetért felelős.

Különösen fontos a megelőzés és a rendszeres ellenőrzés, mivel a betegség korai szakaszában – amikor kis kiterjedésű az  elváltozás, amely nem éri el a bőr alsó rétegeit – jó eredménnyel kezelhető. A túlélés esélye 99 százalék, míg késői felfedezés esetén a lehetőségek korlátozottabbak, és az átlagos túlélési idő  hónapokban mérhető. A melanoma szűrések közül a több orvos által konzultált Melanomamobil vizsgálatok pontos képet adnak a betegség megállapításához.

anyajegy14

A felismert és diagnosztizált  melanoma részletes feltárásának  egyik legkorszerűbb eszköze a PET/CT, ezzel az eszközzel a leképezés  az egész testet átfogja. A vizsgálat előtt a szervezetbe juttatott PET nyomjelző anyag a daganatos szövetekben – és így a melanoma által érintett területeken is – felhalmozódik, ezáltal azonosíthatóvá teszi.  Az egyidejűleg elvégzett CT vizsgálat során ezeknek a  kóros területeknek a pontos anatómiai lokalizációjára is sor kerül. Az egyidejűleg elvégzett két vizsgálat mindkét módszer (PET és CT) előnyeit egyesíti, és így magasabb szintű információt biztosít.

"A kezelő orvos a megismert adatok ismeretében a beteg számára legmegfelelőbb terápiás módszert tudja  kiválasztani, klinikai tapasztalatok alapján az esetek 25-50 százalékában az eredmény a kezelési terv módosítását eredményezi" – hangsúlyozta a téma elismert szakértője, dr. Lengyel Zsolt nukleáris medicina szakorvos. A PET/CT vizsgálatnak fontos szerepe lehet a melanoma kezelésével kapcsolatos döntéshozatalban is, elsősorban azokban az esetekben, amikor a betegség távoli áttéteinek megléte vagy a betegség kezelés utáni kiújulása kérdéses. Ilyen jellegű vizsgálatokat már Magyarországon is végeznek.

Illusztráció: A PET/CT felvételen látható beteg esetében kilenc évvel ezelőtt a bal lábszáron melanoma kialakulását diagnosztizálták, amelynek eltávolítása ekkor meg is történt. A bal oldali képnek említett leletben látható jól a daganat, míg a jobb oldali képnek említett lelet a kezeléseket követően mutatja, hogy már nincs rosszindulatú elváltozás. A két leletkép ugyanannak a páciensnek a lábszárának a keresztmetszeti képe, ahol volt az a bizonyos rosszindulatú elváltozás. Négy évvel később a betegség helyi kiújulását és távoli áttétek létrejöttét észlelték, amelyet műtéti eltávolítással és kemoterápiával kezeltek.

melanoma_2

A bal oldali képen a négy évvel később készült PET/CT felvételen a kismedence bal oldalán metabolikusan aktív áttét megjelenése látható, a jobb oldali ábrán a kombinált kemo- és radioterápia hatására az áttét funkcionális aktivitásának megszűnése figyelhető meg, amely a kezelés sikerességére utal.


Forrás: