Légylárvát a sebre!

Hawaii kutatók rájöttek, hogyan indítsák meg a granulációs szövet fejlődését a diabéteszes sebekben – a munka oroszlánrészét légylárvákkal végeztetik el.

Dr. Lawrence Eron, a Hawaii Egyetem Keiser kórházának munkatársa elmondta, hogy a diabéteszes betegek végtagjainak megmentéséhez a kezelés fejlesztésére van szükség. Az egyik ilyen lehetőség a légylárvákkal történő sebtisztítás, melynek segítségével hatékonyan el lehet távolítani a fertőzött vagy elhalt szövetet, ami lehetővé teszi a sebgyógyulást. Míg a hagyományos eljárások gyakran kudarcot vallanak, a férgekkel végzett tisztítás rendkívül hatékonynak bizonyult. A sebek már egyetlen kezelés után javulást mutatnak.

Dr. Eron és munkatársai eredményeiket az Antimikrobiális és Kemoterápiás Szerek 51. Tudományközi Konferenciáján (ICAAC)  tették közzé Chicagóban.

Modified by CombineZP

Összesen 37 cukorbeteget kezeltek az eljárással, akik mindannyian perifériás érbetegségben szenvedtek, és közel öt éves, makacs sebeik voltak. Az orvosok a selymes döglégy (Lucilia sericata) 50-100 darab lárváját tették a sebre, és két napig rajta hagyták, majd új lárvákat alkalmaztak. A kezelést átlagosan ötször ismételték.

A lárvákat egy hálós anyagba csomagolják, amelyből nem juthatnak ki. Az alanyok 78 százalékában sikeres volt a kezelés kimenetele, vagyis a fertőzés megszűnt, az elhalt szöveteket teljesen sikerült eltávolítani, erős granulációs szövet képződött, és a sebek 75 százaléknál nagyobb mértékben zárultak.

A légylárvák olyan anyagokat választanak ki a sebekbe, amelyek cseppfolyósítják az elhalt szövetet, amit a lárvák elfogyasztanak, és emésztő-szervrendszerükben feldolgoznak. A sebek így megtisztulnak, a légylárva váladékában lévő egyéb anyagok pedig erős granulációs szövet képződését segítik elő. Ezt követően megkezdődhetnek a hagyományos kezelések.

Forrás: