Gyógyíts azzal, amit beszívsz!

Sok esetben az is enyhíti panaszunkat – például a fejfájást – ha szippantunk egy mélyet a friss levegőbe!

Vajon milyen gyógymódokat kínál számunkra a minket mindenhol körülvevő természeti elem?

Nemcsak a friss, tengerparti levegő és a sóbarlangok gyógyító hatásúak – Egyes, ám igen gyakori betegségek gyógyítása lehetséges tisztított és oxigénnel dúsított levegővel, de segíthetünk magunkon ózonkezeléssel, és megfelelő légzéstechnikákkal is.

A levegő, mint gyógyír

A levegő is lehet gyógyító hatású. Nem véletlen, hogy a legyengült immunrendszerű betegek és az allergiával küzdők jobban érzik magukat nyáron a tengerparton, hiszen a tengeri levegő számukra a legjobb gyógyszer: hatása a gyermekek testében például tavaszig megmarad. Az asztmások sóbarlangokban könnyíthetnek állapotukon, de a tiszta levegőjű fenyőerdőben is sétálhatnak. A gyakori fejfájást enyhítheti a tiszta, városi szennyeződésektől mentes levegő is.

A friss levegő hatásai mellett azonban léteznek különféle terápiák, melyek a nap mint nap belélegzett természeti elem segítségével gyógyítanak. Ilyen az oxigén- és ózonkezelés, és egyéb, a megfelelő légzéstechnikát alkalmazó módszer. Ezek célja, hogy a testbe minél több oxigén jusson – ide tartozik az inhalációs terápia és a jóga is.

oxygen

Sóbarlangok

A sóbarlang, vagy haloterápia a természeti-alapú fizikális terápiák csoportjába tartozik. Nagyon hatékony, teljesen természetes és gyógyszermentes.  A gyógyulni vágyók a sókristályokból kiszabadult só mikro-részecskék alkotta aeroszolt lélegzik be. Alkalmazzák fő- vagy mellék-, de megelőző terápiaként is.

Igen sokféle panaszt enyhít. Használatos légúti megbetegedések – asztma, fertőzés, tüdőgyulladás, légúti allergiák, orrüreg gyulladás, felső és alsó légúti gyulladás, krónikus nátha esetén. Gyógyíthatók segítségével az emésztőszervek megbetegedései, így például a gyomorfekély, vastagbélgyulladás, gyomorhurut. Alkalmas az érrendszeri megbetegedések – szívizom infarktus utáni állapotok, érkeringési zavarok, szív és érbetegségek, elégtelen vérkeringés kezelésére. Emellett azonban a bőrbetegséggel küzdők is bátran alkalmazhatják. Bőrallergiák, pikkelysömör, dermatitisz esetén gyógyír, úgy a gyerekeknek, mint felnőtteknek.

oxigen2

A sóbarlangos terápia jót tesz idegrendszeri rendellenességek esetén: jó depresszióra, ha túlerőltettük magunkat, és akkor is, ha úgy érezzük, csökkent a stressztűrő képességünk. A vegetatív rendszer rendellenességei, immunrendszer meghibásodásai, a Reumás megbetegedések, a pajzsmirigy lecsökkent működése és zsírok rombolásánál cellulitisz esetén ugyancsak azok a betegségek közé tartoznak, melyeken segít a haloterápia.

Ózon- és oxigén terápia

Ha túl magas koncentrációban lép fel a levegőben az ózon (150 mikrogramm/m3 felett), káros lehet az emberi szervezetre. Adott körülmények között azonban gyógyító hatással bír. A bőrre vagy nagyon kis mennyiségben a véráramba kerülve olyan áldásos hatása van, amelyet terápiás célokra is fel lehet használni.

Nem is hinnénk, hány betegség kezelhető ózon- és oxigénterápiával. Ide tartozik az érszűkület és érelmeszesedés, a visszér és a lábakban fellépő vérkeringési zavarok, valamint a lábszárfekély. A cukorbetegség és érszövődményei, a visszatérő gyulladások, ízületi gyulladások, fertőzések. Alkalmazható bőrbetegségekre, mint például a herpesz, övsömör, ekcéma, akné, pszoriázis. Gyógyítható vele a krónikus érgörcs (Raynaud-szindróma) és a szívkoszorúér-szűkület (angina pectoris).

Egyéb, enyhébb problémákra is használják, legyen szó szédülésről, fülzúgásról vagy feledékenységről. A szénanáthások, az asztmások és az élelmiszer-allergiások ugyancsak sikerrel segíthetnek magukon ezzel a módszerrel. Gyógyítható velük a hepatitis és más májbetegségek, az autoimmun betegségek, a borreliosis, Lyme-kór, toxoplasmosis, valamit eséllyel veszi fel a harcot az AIDS ellen és a daganatos betegségek kiegészítő kezelése is. Itt azonban még nem is ér véget a sor.

Az ózon- és oxigénterápia kiegyensúlyozza az immunrendszert. Az allergiás betegség például az immunrendszer téves reakciója, az ózonhatás ebben az esetben immunmodulálóként lép színre. Újra normális reakcióhelyzetbe hozza az immunrendszert. Az ózon-, oxigénterápia itt úgy működik, mint egy nagy sajátvér-kezelés.

Inhalációs terápia

Az inhalációs terápia idült légúti megbetegedések esetén gyógyít. Egy különleges eszközzel a légzőszervbe juttatnak porlasztott gyógyvizet vagy gyógyszeroldatot. A sós és jódos víz inhalációja a váladékok kiürítését segítik elő, míg a kalciumtartalmú vizek gyulladáscsökkentő hatásúak. Az inhalációs terápiát mindig szájon és nem orron át kell végezni.

Egy kicsit a szaunára hasonlít az inhalációs ködkamra.  Leginkább gyógynövényekből készített főzetet, de akár gyógyszeroldatokat lélegez be benne a beteg. A bronchitis kezelésére is használják.

Jóga

Megfelelő légzéstechnikákkal nemcsak az asztma gyógyítható. A jóga alapfeltétele, hogy aki gyakorolja, elsajátítsa a helyes légzéstechnikát. Csaknem minden kedvező hatás e gyakorlatok révén is valósul meg.

Az emberek többsége helytelenül veszi a levegőt, pedig a légzés nemcsak a szervezet gázcseréjét biztosítja, de számtalan életfolyamatra más utakon kihat. Így például a szívműködésre, vérkeringésre, izomműködésekre és idegi folyamatokra. A légzés egyik legfontosabb szabálya, hogy a levegőt lehetőleg mindig orron át szívjuk a tüdőbe.

Orrlégzés során erőteljesebb a légzőmunka, fejleszti a légzőizmokat és élénkíti a vérkeringést. Az orrüreg a beáramló levegőt portalanítja, felmelegíti és párásítja is. A mély belégzést erőteljes kilégzés kövesse. Minden jógalégzést intenzív, kiadós kilégzéssel kezdünk. Ha a helyes légzéstechnikát megtanuljunk, máris egy lépéssel közelebb kerülünk egészségünk megőrzéséhez.

Forrás: