Ekcéma a cigifüst miatt!

Ha a várandós kismamát dohányfüst éri az utolsó trimeszterben, akkor nő az esélye annak, hogy gyermekénél allergiás bőrbetegség, ekcéma alakul ki, derült ki egy új kutatásból.

A szerzők rámutattak arra, közismert, hogy a terhesség alatt dohányzó anyukák gyermekeinél gyakoribbak az asztmás megbetegedések és a légúti fertőzések, az ekcémával kapcsolatban azonban eddig vegyes eredmények születtek. A lehetséges összefüggések vizsgálatához több mint 1 400 kisgyermeket vontak be munkájukba a 2-18 hónapos korosztályból.

A szülők adatokat szolgáltattak a családban előforduló allergiás megbetegedésekről, és arról, hogy a gyermekvárás alatt mennyi dohányfüst érte a kismamát. Feljegyezték az ekcémás eseteket is, akiknek gyulladt, viszkető bőr okozott panaszokat.

cigaretta

A csapat felfedezte, hogy a bőrbetegség jelentősen gyakrabban ütötte fel a fejét azoknál a gyerekeknél, akik magzati életük utolsó három hónapjában sokat találkoztak a káros anyaggal. Azoknál, akiknél az anya az első három hónap során lélegzett be sok füstöt, nem tapasztaltak emelkedést a betegek számában. Ugyanezt vették észre azoknál is, akik születésük után voltak kénytelenek szennyezett levegőt szívni.

“Úgy tűnik, hogy a dohányfüst a harmadik harmadban kihat az immunrendszer fejlődésére, ami a születést követően ekcémás tünetekben nyilvánul meg” – mondta el a kutatás vezetője, Dr. Kenji Matsumoto. „Ez felveti azt a kérdést is, hogy a dohányfüst befolyásolja a magzat bőrön megjelenő immunválaszait.”

Matsumoto és munkatársa, Dr. Miwa Shinohara az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia gyűlésén számolt be munkájáról. A szerzők megjegyezték, hogy nem ok-okozati viszonyt mutattak ki, csupán összefüggést a harmadik harmadban bekövetkezett dohányfüst-ártalom és az ekcéma megjelenése között. Az adatok és eredmények előzetesnek tekinthetők, míg meg nem jelennek tudományos folyóiratban.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.