Bőrrákos leszel, ha dohányzol?

A tudósok szerint a dohányzó nőknél nagyobb az esélye a bőrrák kialakulásának. A férfiakhoz képest megnő a kockázatuk a betegség egy olyan fajtájára, mely áttéteket ad más szervekbe. Akik legalább 20 éven keresztül füstölnek rendszeresen, kétszer olyan gyakran betegszenek meg.

Tudósok egy csoportja vizsgálta az összefüggést a dohányzás és a nem melanóma jellegű bőrrák között. Ilyen például a pikkelysejtes karcinóma (SCC), mely magában hordozza a veszélyt, hogy más szervekre is átterjed. Általában a fül vagy a száj környékén alakul ki, kezelés nélkül teljesen szétroncsolhatja az orrot vagy a fület. A korai stádiumban azonban ez még ritka jelenség, legtöbbször még a szétterjedés előtt kezelésben részesül a beteg.

A kutatás során felmérték a résztvevők dohányzási szokásait, és összehasonlították a nem melanóma jellegű bőrrákban szenvedőkét az egészségesekével. A 698 embert kikérdezték, hogy dohányoznak-e, ha igen, hány éve, és egy nap hány szálat szívnak el, továbbá aki időközben felhagyott a káros szenvedélyével, az mióta él füstmentes életet.

dohányzás2

Az eredmények kimutatták, hogy a kockázat egyenes arányban nőtt az elszívott szálak és a dohányzással töltött évek mennyiségével, bár az összefüggések nagy része nem bizonyult statisztikailag jelentősnek. Az SCC gyakorisága kétszeresére nőtt azon nők körében, akik legalább 20 éven keresztül cigarettáztak. A kutatásról a Cancer Causes and Control című folyóirat közölt cikket.

A kutatás vezetője, Dr Dana Rollison a tampai Moffitt Rák Központból elmondta: „Az SCC-vel kapcsolatban erőteljes összefüggéseket találtunk” Hozzátette, hogy az nem világos, a nőknél miért nagyobb az esélye az SCC-nek, de megjegyezte, hogy a nők szervezetében magasabb az aktív CYP-enzim aktivitása a tüdőben. Ez bontja le a nikotin nagy részét.A tüdőrák kutatásával kapcsolatos szakirodalom lehetséges magyarázatokat adhat, hogy a nők esetében a dohányzás miért emeli meg az SCC esélyét” – tette hozzá a kutató.

A dohányzó nőknél gyakoribb a tüdőrák is, amit szintén a fentebb említett enzimaktivitás okozhat. Náluk magasabb annak a DNS-darabkának a szintje is, mely a rákkeltő vegyülethez kapcsolódik. Alacsonyabb viszont a DNS-regeneráló enzim szintje a tüdőben. „További kutatások szükségesek a nemi különbségek és a dohányzás nem melanóma jellegű bőrrák kialakulásában betöltött szerepének feltárásához” – fűzte hozzá Rollison.

Forrás: