Az őssejtek és a kopaszodás

A gyakori kopaszodás gyökere egy újonnan beazonosított őssejt-defektusban rejtőzhet. A felfedezés új hajhullás elleni kezelésekhez vezethet.

A kutatók rájöttek, hogy egy sejtműködési rendellenesség miatt működik rosszul a folyamat, melynek során a mirigy-őssejtek hajtermelő elődsejtekké alakulnak. Ez a hiba okozza azandrogén alopéciát, vagyis azt a fajta genetikai hajhullást, mely mind a férfiakat, mind a nőket érintheti. A férfiak esetében ez ún. férfias kopaszodásban nyilvánul meg: a fejtetőn emelkedik a haj vonala, a hajszálak pedig elvékonyodnak.

kopaszodas21000

Ez időként a hajzat teljes elvesztéséig fokozódik. A nőknél is elvékonyodnak a szálak, de ritkán kopaszodnak meg. Az eredmények “sokkal több reménnyel kecsegtetnek, hogy a tar felületen újra dús üstök nőjön.” – mondta el Dr. George Cotsarelis társszerző, aki a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karának bőrgyógyászati osztályát vezeti. “Korábban azt hittük, hogy az őssejtek pusztulása okozza a hajhullást, de rájöttünk, hogy életben maradnak, így lehetőség nyílik a kezelésre.” – tette hozzá a szakértő.

A tanulmányhoz a szerzők szöveteket gyűjtöttek kopasz és hajas fejbőrről egyaránt, 54 hajátültetésben résztvevő férfitól. A betegek negyven-hatvanöt év közöttiek voltak. Komplex elemzéssorozatok kiderítették, hogy a hajas és kopasz fejbőrszövet ugyanannyi őssejtet tartalmaz, melyből az elődsejtek alakulnak ki. A kopasz fejbőrben azonban nem volt megfelelő mennyiségű elődsejt, ami arra utal, hogy a mirigy-őssejtek normális viselkedése zavart szenved.

“A hajnövekedésért felelő mirigyek nem tűnnek el teljesen, de mikroszkopikus méretűre zsugorodnak, gyakorlatilag láthatatlanná válnak.” – mondta Cotsarelis. A legfontosabb és legmeglepőbb felfedezés az, hogy ugyanannyi őssejt található a kopasz fejbőrben is, mint a hajasban. “Ez azt a kérdést vetette fel bennünk, hogy ha így van, akkor hol a haj?” Rájöttek, hogy a dús hajért felelős elődsejtek fogyatkoznak meg, “mert az őssejteket valami leblokkolja, illetve képtelenek lesznek előállítani az elődsejteket.”

kopaszodás1000

A Journal of Clinical Investigation című folyóiratban megjelent eredmények egy nap új kezelési módszerek kifejlesztését segíthetik a milliókat érintő kopaszság megszüntetésére. “Most, hogy a problémát már beazonosítottuk, annyi a dolgunk, hogy megértsük, miként vehető rá az őssejt az elődsejtek termelésére.” – mondta el Cotsarelis. Vicki Kalabokes, a Nemzeti Alopécia Alapítvány elnök-vezérigazgatója egyetért az állítással.

“Még hosszú út vár ránk. Egész eddig azonban nem derült fény arra, hogy ez a fajta őssejt-defektus lehet a probléma. Ez új távlatokat nyithat a kutatásokban, hogy miként javítható ki ez a működészavar.” A kezelésre azonban még várni kell. “Évtizedekbe telhet, míg valami a laborból a klinikákra kerül. Eltart még egy jó ideig, mire megoldódik a kérdés.” – figyelmeztetett Cotsarelis.

Forrás: