A régi tetkók sosem tűnnek el

Infravörös fényben a rejtett, átfestett tetoválások is láthatóak.

A nyomozati eljárások során gyakran fontos információt jelentenek az elkövetők, gyanúsítottak tetoválásai. Azonban a bűnözők gyakran azzal teszik azonosíthatatlanná magukat, hogy jellegzetes tetoválásaikat újabbakkal fedik el, vagy olyan módon egészítik ki, ami lehetetlenné, vagy legalábbis nagyon valószínűtlenné teszi, hogy csupán ez alapján azonosíthatóak legyenek.

A Derby Egyetem kutatói most arról számoltak be, hogy infravörös kamera segítségével képesek megállapítani egy tetoválásról, hogy az a bőrfelületen az eredeti tetoválás-e, vagy csupán egy régebbi tetoválást elfedő új alkotás. A kutatók úgy vélik, hogy a digitális fotózás segítségével ezek a vizsgálatok a számítógépeken valóban villámgyorsan elvégezhetők, így azok a nyomok, amelyek a gyanúsítottak tetoválásai alapján vezetnek előrébb egy bűnügy felderítésében nagyon gyorsan ellenőrizhetőek és vizsgálhatóak.

Az egyetem szakemberei a kísérleteik során az egyik hallgató hátán látható pillangó alatti eredeti ördögfigurát sikeresen azonosították a digitális fényképezőgéppel készített felvételen – a digitális gép ugyanis a hagyományos színes fényképezőgéppel szemben érzékeli az infratartományt is, így képes rejtett rétegeket és változtatásokat is azonosítani.

Forrás: