A mogyoró kiül az arcunkra

Sajnos az arra hajlamosoknál az olajos magvak kiválthatnak nagyobb mértékű bőrzsírosodást, ami pattanások kialakulásához vezet. Oláh Ibolya dietetikus segített pontosítani a felvetést.

Sokszor halljuk, hogy nem szabad diót vagy mogyorót enni, mert zsíros és pattanásos lesz tőle a bőrünk. A legtöbben nem tudjuk pontosan, hogy melyik étel milyen hatást gyakorol a bőrünkre, és milyen mennyiség az, ami esetleg még nem vezet pattanásokhoz. Oláh Ibolya dietetikus most segít eligazodni a bőrbajokat okozó ennivalók között.

Jóból is megárt a sok!

„A mogyorónak nagyon magas a telítetlen zsírsav tartalma, és kifejezetten jót tesz a bőrünknek.” – kezdi Oláh Ibolya dietetikus – „Vannak, akik azonban bizonyos személyek, akikben ezek az allergéneket tartalmazó magvak gyulladásokat okozhatnak. Ettől vannak a pattanások.”mogyoró

Megeshet az is, hogy kis mértékben semmi probléma nem adódik, nagyobb mennyiségben viszont már elkezdhet puffadni, vörösödni az arc. Az esetek 30%-ban jelentkezhet valamilyen tünet. Hetente egy marék mennyiségtől nem lesz senki tele pattanásokkal, sőt egészségesebbé tesz, segíti a vitaminok felszívódását, zsírsavai javítják az erek állapotát, ezáltal a bőr több oxigénhez, vitaminhoz jut, így biztosan még szebb lesz, a hajunk pedig fényesebb.

Mi a helyzet a tejjel?

„Manapság nagyon vitatkoznak tej ügyben.” – magyarázza a Oláh Ibolya dietetikus – „Az is kérdés, hogy teljes tejnek nevezhetjük-e azt, ami elénk kerül. Egyre azt pedzegetik, hogy vajon mindenkinek termelődik-e az a bizonyos laktáz enzim, vagy egyre inkább érzékenyebbek leszünk, magára a tejfehérjére, tejcukorra.”

Egy nemrégiben napvilágot látott kutatás kimutatta, hogy a tehéntej fogyasztása növelte mind a pattanások számát, mind azok súlyosságának mértékét. Ugyanez elmondható a magas glikémiás indexű ételekről (pl. fehér kenyér, rizs, tészta, cukor) is. Mindez a hormonoknak tudható be: a tejtermékek növelik a test hormon- és inzulinszintjét, tehát a hormonális egyensúly felbomlása okozza a gondokat.

Mértékletesen, mint mindig

A táplálkozással pozitívan is hathatunk a bőrünkre. Ha a megfelelő tápanyagokat helyes arányban juttatunk be a szervezetünkbe, az legalább olyan jelentős mértékben táplálhatja és hidratálja a bőrünk. Mindezek segíthetnek abban, hogy bőrünk puha, rugalmas és bőrhibáktól mentes maradjon.

Bőrünk visszatükrözi táplálkozásunk minőségét. Az antioxidánsok fogyasztása a bőrt is károsító szabad gyökök miatt nagyon lényeges. Gondoskodjunk róla, hogy ételünk nagy mennyiségben tartalmazzon C- és E-vitamin-tartalmú összetevőket, Omega-3 zsírsavat valamint szelént.

tej

A C-vitamin a szabad gyökök megkötésén kívül a bőr kollagén termelésének serkentésében is kulcsszerepet játszik, mely hozzájárul a bőr rugalmasságának megtartásához. A hidratálás jelentőségét nem lehet túlbecsülni. Fogyasszunk sok zöldség és gyümölcslevet az ásványvízen túl, ezzel is hozzájárulva a napi vitamin és ásványi anyag bevitelhez.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.