A 3 leggyakoribb bőrrák

A nyár vége az egyik legjobb időszak arra, hogy ellenőriztessük bőrünk állapotát, hiszen az UV-sugárzás a pozitívumai mellett sajnos a bőrdaganatok kialakulását is befolyásolja.

A három leggyakoribb bőrrák fajtáról és a korai felismerés jelentőségéről dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyásza, kozmetológusa beszélt.

Basalioma

Ez a leggyakoribb bőrdaganat fajta, ám szerencsére a legjobban gyógyítható is, amely leginkább a napfénynek kitett testfelszíneken alakul ki. Viszonylag lassan növekszik, azonban a mélyebb szövetekre terjedve akár a csontokat, porcokat is „elrághatja”, viszont áttétet más szervekbe nagyon ritkán ad. A felületes forma fagyasztással, speciális krémmel, fénykezeléssel (PDT), a nagyobb, súlyosabb forma műtéttel teljes mértékben gyógyítható, de később kiújulhat, ezért rendszeres utánkövetés szükséges.

p5vwt6fk

Nincs olyan állapot, amely felhívhatná a figyelmet a később kialakuló basaliomára, hiszen előzmények nélkül, ép bőrön jelenik meg. Elsősorban azokon alakul ki, akik életükben sokat tartózkodtak napfényen, többször leégtek, ill. rendszeresen szoláriumoznak. Akik ásott kút vizét itták korábban, szintén hajlamosabbak basaliomára, a vízben lévő arzéntartalom miatt. Mivel kialakulását leginkább az UV-sugárzás befolyásolja, így mindenképpen a megelőzésre, a megfelelő fényvédelemre kell helyezni a hangsúlyt.

Mire kell felfigyelni? Figyeljünk, ha találunk olyan halványvörös, hámló, vagy gyöngyházszínű, tágult ereket tartalmazó elváltozást, amely esetleg viszkethet is. Ha sérülést követően nem gyógyuló, esetleg vérző seb, fekély alakul ki.

Spinalioma

A második leggyakoribb bőrrákfajta a bőr felszíni rétegeiből, az úgynevezett tüskéssejtekből indul ki, és áttétet is képezhet más szervekben (nyirokcsomók, tüdő, csont). Nem kizárólag a napfénynek kitett területeken alakul ki – bár az UV-sugárzás jelentős kockázati tényező -, előfordulhat például a száj nyálkahártyáján, nemi szerveken is. Megjelenésében az ionizáló sugarak, kémiai anyagok (mint pl. a kátrány, arzénszármazékok), Human papilloma vírus (HPV) is szerepet játszanak. Ha időben észlelik, műtéttel vagy sugárkezeléssel eredményesen gyógyítható.

ba8dkpmp

Mire kell felfigyelni? Mindenképpen gyanús a bőrön megjelenő új képlet, amely nem gyógyuló sebre emlékeztet. Figyelni kell a meglévő krónikus bőrgyulladások kifekélyesedésére is.

Melanoma malignum

A legsúlyosabb bőrdaganat fajta, a bőrrák okozta halálozások 75 százalékáért felelős, bár szerencsére ez a legritkább típus is egyben. Jellemzően a bőrben elhelyezkedő melanocytákból, bőrfestéket termelő sejtekből indul ki, áttétet adhat a tüdőbe, agyba, májba, csontokba és akár halálos is lehet. A háttérben állhat egy festékes anyajegy sérülése, többszöri leégés is. Éppen ezért az egyik legnagyobb kockázatot a rendszeres UVA sugárzás jelenti, de az UVB-nek is szerepe van – így nem csak a napfény, de a szolárium is növeli a rizikót. Nemcsak meglévő anyajegyből alakul ki, az esetek 2/3-ában újonnan keletkezik a bőrön.

Érdemes ellenőriztetni a nagyméretű, nagyszámú, valamint a veleszületett anyajegyeket is, hiszen a bár a betegség viszonylag gyorsan ad áttétet, ha időben észreveszik, a melanoma is gyógyítható.

yetm391m

Mire kell felfigyelni? Amennyiben egy anyajegy szabálytalan alakúvá válik, sötétedik, esetleg szürkés részletet kezd el tartalmazni, hirtelen megnő, vérzik, viszket, illetve ha olyan új anyajegy jelenik meg rajtunk, ami színben, alakban eltér a többitől, feltétlenül bőrgyógyászhoz kell fordulni.

Az ellenőrzés életet menthet

Bőrgyógyászati ellenőrzés évente mindenkinek javasolt, de akinek sok, vagy szabálytalan anyajegye van, családjában előfordult melanoma, annak ennél gyakrabban ajánlatos részt vennie szakorvosi vizsgálaton. – figyelmeztet dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyásza, kozmetológusa.

A bőrgyógyász egy speciális nagyító (dermatoszkóp) segítségével megvizsgálja az anyajegyek szerkezetét, s kiszűri azokat, amelyek veszélyforrást jelentenek, illetve azzá válhatnak. Szerencsére ma már léteznek olyan számítógépes anyajegyszűrő programok, melyekkel nemcsak alaposabban lehet vizsgálni az anyajegyeket, de rögzíteni is lehet őket, ezért később össze lehet hasonlítani az így készült fotókat. Így pontosan meg lehet mondani, hogy változott-e és esetleg szükséges-e eltávolítani. Ha egy gyanús anyajegyet időben, sebészi úton eltávolítunk, akkor megakadályozhatjuk, hogy ebből később melanoma alakuljon ki.

Az önvizsgálat, a rendszeres bőrgyógyászati kontroll és a megfelelő fényvédelem, akár az életünket is megmentheti!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.