5 étel, ami véd a napsugaraktól!

Nem csupán a naptejjel védekezhetsz a káros sugarak ellen! Léteznek élelmiszerek – paradicsom, citrusfélék, olajos magvak, zöld levelek, csokoládé – amelyek segítenek, hogy bőröd egészséges maradjon egy kiadós napozás után is!

Sokáig azt gondoltuk, hogy az egyetlen módja a leégés elleni védekezésnek, ha árnyékba vonulunk, vagy fényvédőkrémekkel, naptejjel kenjük be magunkat. Kutatók azonban újjabban azt találták, hogy egyes élelmiszerek is fokozhatják a szervezet káros sugarak elleni védekezőképességét. Bár nem helyettesíthetik a fényvédőkrémek használatát, hatékony segítséget jelenthetnek az ultraibolya sugárzás elleni küzdelemben.

Paradicsom

A paradicsom első helyen áll az UV sugarak elleni élelmiszerek litáján. Jellegzetes piros színét a likopin nevű antioxidánsnak köszönheti. Ennek köszönhetően egy Egyesült Királyságban végzett tanulmány szerint, öt evőkanál paradicsom egy nap elegendő, hogy 33%-al  növelje a szervezet leégés elleni védekezőképességét.

paradicsom5

A citrusfélék csodaereje

A citrusfélék, mint a narancs, vagy a sárga gyümölcsök, mint a mangó, a sárgabarack, és a sárgadinnye szintén kiváló eszköz a megelőzésben. Ezek valamint a bogyós gyümölcsök rengeteg C és E-vitamint tartalmaznak, ezáltal védik a szervezetet a napsugárzással és a káros szabad gyökökkel szemben.

Csokoládé

De érdekes módon nem csak gyümölcsök és zöldségek kerültek a listára, hanem szerepel rajta az ember egyik kedvenc nassolni valója is, vagyis a csokoládé. Néhány kocka étcsokoládé kifejezetten egészséges, kutatások szerint, 20 gramm belőle naponta 2-szeresére növeli a test ellenállását a leégéssel és az UV sugarakkal szemben.

csoki_erotika

Olajos magvak

Az egyszeresen telítetlen zsírok régóta élharcosnak minősülnek a napsugárzással szemben. Az olyan élelmiszereket, mint az olajos magvak, a sótlan diófélék, az olívaolaj, vagy az avokádó érdemes beiktatnod az étrendedbe, ugyanis a bennük található egyszeresen telítetlen zsírok, avagy jó zsírok felhalmozódnak a bőrben és blokkolják a napsugarakat.

mogyoro allergia

Zöld levelek

A zöld levelek a szuperélelmiszerek közé tartoznak, erőteljes méregtelenítő hatással vannak a szervezetre. A szervezetre gyakorolt nagyszerű hatásukat a karotinoid nevű antioxidánsnak köszönhetik, mellyel biztonságban átvészelhetsz egy napon töltött délutánt. Készíts zöld levelekből smoothie-t, vagy egy finom salátát, nagyszerű csemege a nyárra, és még egészséges is.

Forrás: