Szükségünk van egyáltalán az epehólyagunkra?

Belegondoltunk már abba, mi is az epehólyag dolga? Sokan nem tudnánk elsőre megmondani, hol keressük a testben. Tisztázzuk tehát, miért van ott, ahol és mit is csinál.

Ha hirtelen rá kéne mutatnunk az epehólyagra, bizony nagy a valószínűsége annak, hogy nem találnánk el a pontos helyét. Az emésztőrendszer e körte alakú része a has jobb alsó felénél található, a máj alatt. De mi is a feladata? Mennyire szorulunk rá a jelenlétére?

1.Segíti az emésztést.

Az epehólyag tárolja az epét, azt a folyadékot, melyet a máj termel, hogy lebontsa a zsírokat. Amikor emészteni kezd a gyomor, az epehólyag akcióba lép, kiengedve az epét a vékonybélbe. Rásegít tehát az emésztésre, ha zsírban gazdag élelmiszert eszünk. Sokszor neki köszönhetjük, hogy nem kapunk hasmenést!

2.Az epekő gyakori epehólyag-probléma.

Az epekövek kialakulása igen sok embert érint – ez az epehólyag betegségének leggyakoribb típusa. Akkor formálódnak, amikor az epét felépítő anyagok (például koleszterin, elektrolitok, víz) nincsenek arányban egymással. Az epekő, mely meglehetősen fájdalmas, a homokszemtől a golflabda méretűig nőhet.

3.A nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

A 40 feletti hölgyeknél fokozottan fennáll az epekő esélye, gyakrabban alakul ki náluk a probléma, mint a férfiaknál, ráadásul ez a 30-as éveikben is elkezdődhet. A terhesség és a szájon át szedett fogamzásgátlók komoly kockázati tényezők az epekövek formálódásában, hiszen extra mennyiségű ösztrogén lesz jelen a szervezetben. Magasabb a rizikó akkor is, ha a családban volt már epekő-probléma, de az elhízás, a gyors fogyás és az etnikai hovatartozás is hozzájárulhat ahhoz, hogy problémánk legyen. A túl rövid időn belüli súlyvesztés sokszor fogyasztó műtétből adódik. A mechanizmus a szakemberek szerint nem egyértelmű, de a teóriák szerint ilyenkor megváltozhat az epe összetétele.

epeholyag

4.Lehet epekövünk anélkül, hogy tudnánk róla.

Az epehólyaggal összefüggő epekő-probléma nem mindig jelent gondot, ha ugyanis a kövek aprók, nem okoznak semmilyen elzáródást, így hát lehet, észre sem vesszük jelenlétüket, hacsak el nem végeznek rajtunk egy tesztet. Amíg nem váltanak ki problémát, valójában maradhatnak ott, ahol vannak.

5.A hasi fájdalom jelzi, ha valami gond van.

Ha az epehólyag eltömődik, annak határozott jele van, beleértve, hogy nem emészt megfelelően a gyomor zsíros vagy fehérjében gazdag étel elfogyasztását követően. Súlyos vagy hirtelen fájdalom jelentkezik a has jobb felső részében, a jobb váll alatt vagy a jobb lapocka környékén. Ha az epevezeték teljesen elzáródott, annak hányinger és hányás, láz, sárgaság, sötét vizelet a jele. A tünetek csillapodhatnak, amikor az epekő elmozdul, ám komplikációk léphetnek fel, amennyiben az epevezető eltömődve marad. Ilyenkor nagyon fontos orvoshoz fordulni!

6.A legjobb védekezés a támadás.

Ha azt szeretnénk, hogy az epehólyag jól működjön, koncentráljunk a teljes szervezet egészségének fenntartására. Olyan étrendet válasszunk, amely jótékony hatású a szívre és mozogjunk eleget. Limitáljuk a zsírbevitelt, különösen az egészségtelen zsírokét, mint amilyen a telített- és a transz-zsírsav. Fogyasszunk kávét, – csak ne túl sokat -, és növeljük a növényi alapú fehérjék fogyasztását, mert ezek megvédhetnek bennünket az epekövességtől.

7.Élhetünk nélküle.

Az epehólyag nélkül valójában lehet élni – sok esetben úgy oldják meg a problémáit, hogy kiveszik. Mivel a máj az epe forrása, az epehólyag eltávolítása tulajdonképpen nem jár észrevehető hatással az emésztésben. Az epe így közvetlenül a vékonybélbe jut, kihagyva az epehólyagot.

9.Az epehólyag rák ritka, de súlyos betegség.

Nem gyakori, de annál komolyabb probléma az epehólyag rákos megbetegedése: sokan halnak bele, mert ritka, hogy korai szakaszában észreveszik. Ha az első stádiumban felfedezik, az 5 éves túlélési esély 50-80 százalék. Ha viszont csak későn, nagyon kevés a valószínűsége annak, hogy a beteg életben marad.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php