Parkinson-kór és vényköteles amfetamin

A vényköteles amfetaminok szedése egy új kutatás szerint növelheti a Parkinson-kór későbbi kialakulásának kockázatát.

A kutatók ugyanakkor elismerték, hogy a vizsgálat nem mutatott ok okozati összefüggést, ezért további kutatásokra lesz szükség. A tanulmány szerzője, Stephen K. Van Den Eeden, a kaliforniai Kaiser Permanente kutatója arról számolt be, hogy azokban a személyekben, akik életük során szedtek Benzedrine-t vagy Dexedrine-t, 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki a neurológiai betegség, mint azokban, akik sosem szedtek ilyen gyógyszereket.

„Tudjuk, hogy az amfetamin használata kockázatokkal jár” – nyilatkozta Van Den Eeden. „Ez egy nem bizonyított aggály, de mérlegelnünk kell, hogy az előnyök túlsúlyban vannak-e az ismert kockázatokkal, és talán a lehetséges kockázatokkal szemben is.”

shutterstock_2525120

Az amfetaminok a dopamin felszabadítását és felszívódását befolyásolják, azt a kulcsfontosságú idegi átvivőanyagot, amely a Parkinson-kór kialakulásában is szerepet játszik. Ezeket a gyógyszereket gyakran írják fel figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD), traumás agysérülések és a narkolepszia nevű krónikus alvászavar esetében. A kutatások kezdetén még rutinszerűen felírták fogyókúrához is.

Dr. Stacy Horn, a Pennsylvaniai Egyetem neurológus professzora úgy véli, a betegeknek és az orvosoknak az amfetamin alkalmazásának mérlegelésekor érdemes számításba venniük a kockázat-előny arányt. A kutatás eredményeit az Amerikai Neurológus Társaság honolului éves konferenciáján teszik közzé.

Forrás: