Pajzsmirigy alulműködése

A pajzsmirigy betegségei közül most az alulműködéssel foglalkozunk.

Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa egy, a kezeléssel kapcsolatos gyakori tévedésre hívja fel a figyelmet.

A pajzsmirigy és hormonjai

A pajzsmirigy a légcső előtt pajzsszerűen elhelyezkedő belső elválasztású mirigyünk, ami jód és fehérje felhasználásával hormont, tiroxint (T4-t) és trijódtironint (T3-t) termel.

Ezek a hormonok felelnek a szervezet anyagcsere-bioenergia folyamatainak megfelelő működéséért: a fehérje-szintézisért, szabályozzák a testhőmérsékletünket, oxigén fogyasztásunkat, a magzat idegrendszeri fejlődését, csökkentik a koleszterinszintet, elősegítik a szervezet növekedését, felelősek a központi idegrendszer, a szív, a gyomor-bélrendszer és a bőr megfelelő működéséért, és nagymértékben meghatározzák lelki (pszichés) állapotunkat.

pajzsmirigy14

Miért nem csak a thyroxin az egyedüli kezelési mód?

Néhány komplikáltnak tűnő folyamatot kénytelen vagyok leírni azért, hogy a kérdésre megfelelő választ tudjak adni. Fontos tudni ugyanis, hogy a T4-ből  képződik a T3, amely hatásában 100x erősebb (!) a T4-nél. Ebben az átalakulásban meghatározó szerepük van a dejodináz nevű enzimeknek.

A dejodináz-1 és 2 az aktív T3-t képezi, a dejodináz-3 pedig a hatásnélküli ún. reverz T3-t (rT3). Később mind az aktív T3, mind a rT3 lebomlik inaktív T2-vé. A szervezetben a 80-90%-ban a T4 van jelen, 10-20%-ban pedig a T3, de ez az arány változhat!

T4 és T3: eltérő tünetek

Sokan csodálkozva fogadják és kérdezik, hogy a T4 (tehát a tiroxin) miért okoz olyan eltérő hatásokat, tüneteket. Egyeseknek a T4 szívdobogást, másoknak jelentős fogyást, hasmenést okoz. A titok nyitja a fenti enzimekben keresendő. Mi a vérben határozzuk meg a T4 szintjét, pedig  a dejodináz-1.- és 2.-től függő aktív T3 a szövetekben képződik (pl. a szívben), ezért sem lehet egyértelműen következtetni a T4 szintből a T3-ra.

Abban a szövetben, amelyikben ennek az enzimnek a szintje – örökletes vagy egyéb okok (pl. gyógyszerek) miatt – fokozott, ott az aktív T3 szint is magas lesz és a beteg gyakran fog erős szívdobogástól, ritmuszavartól szenvedni.

Egyes szívritmus szabályzók is azért is előnyösek, mert megakadályozzák pajzsmirigy túlműködés eseték a nagy mennyiségű aktív T3 termelődését.

Az ellenkezője is igaz, hogy a T4 adása esetén – amennyiben a beteg dejodináz-1. és 2. szintje alacsony, akkor a bevitt  T4-ből képződött aktív T3 mennyisége lényegesen kevesebb, ezért az a látszat mintha a gyógyszer nem hatna.

pajzsmirigy14

Mi az ún. jó arány a T3 és T4  között?

Napjainkban ez a kérdés ismét rendkívül aktuális és egyre többen javasolnak a T4 helyett olyan gyógyszer(ek) alkalmazását, amelyek a T3 és T4 keverékét tartalmazzák. Korábban hazánkban is csak az aktív T3-t adtuk. Ennek az a teória volt az alapja, hogy a szervezet számára egyedül csak az aktív hormon a fontos.

Ez tévedés volt, ezért áttértek a T4-re, ami ismét tévedésnek bizonyult, mivel a betegek egy része nem tudta a T4-ből a kívánt mennyiségű T3 előállítani. Ez a magyarázata annak, hogy egyre több gyár tér vissza a T4-T3 keveréket tartalmazó készítményekre.

Értelemszerűen a tudományos kutatás célja az egyénre szabott gyógyszeres kezelés. Ennek érdekében eltérő T4 és T3 tartalmú, egyénre szabott kezelésekkel lehet sikert elérni.

21 válasz

 1. Blue Coaster33

  The Silent Shard

  This may most likely be very useful for some of your work I plan to really don’t only with my website but

  Válasz
 2. free movie downloads

  The Ships’s Voyages

  I think technological know-how just makes it worse. Now there is a channel to never treatment, now there won’t be a opportunity for them to find out.

  Válasz
 3. get satellite tv

  Third Flower

  My spouse and i are already now delighted that Albert could perform his reports thanks to the strategies he had by your web content. It truly is every now and then perplexing to just always be freely giving ways which some people might have been market…

  Válasz
 4. parking

  Third Flower

  My spouse and that i happen to be now delighted that Albert could perform his research on account of the concepts he had by your website. It is from time to time perplexing to simply generally be giving away techniques which a lot of people might have…

  Válasz
 5. mp4 mobile porn

  Third Flower

  My spouse and that i happen to be now delighted that Albert could execute his scientific tests because of the ideas he had by your web page. It’s from time to time perplexing to simply normally be giving away ways which a lot of people could have been…

  Válasz
 6. car parking

  The Silent Shard

  This will almost certainly be very valuable for a few within your positions I plan to will not only with my website but

  Válasz
 7. laan penge nu 18 aar

  Woman of Alien

  Best work you’ve got accomplished, this site is really amazing with superb info. Time is God’s method of trying to keep every little thing from going on simultaneously.

  Válasz
 8. pay day loans

  Healing’s Dragon

  to locate concerns to improve my web site!I suppose its okay to generate utilization of a handful of of your ideas!!

  Válasz
 9. see here now

  Woman of Alien

  Ideal work you might have performed, this page is de facto amazing with wonderful information and facts. Time is God’s strategy for trying to keep almost everything from taking place at the same time.

  Válasz
 10. house blue

  Third Flower

  My spouse and that i have been now delighted that Albert could carry out his reports because of the suggestions he had via your website. It can be from time to time perplexing to only often be gifting away ways which some individuals could have been of…

  Válasz
 11. 4 types of electricians

  The Absent Game

  Among me and my husband we’ve owned a lot more MP3 players over time than I can count, which includes Sansas, iRivers, iPods (common & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few ages I’ve settled down to one line of gamers.

  Válasz
 12. HD Coloring Pages

  The Birch of the Shadow

  I believe there could be a several duplicates, but an exceedingly handy listing! I’ve tweeted this. Numerous thanks for sharing!

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.