Miért fázom én állandóan?

Feltettük már magunknak a kérdést: én miért reszketek, amikor másoknak még melegük is van? Miért fázom gyakran, míg a többieknek semmi baja? A dolognak komolyabb okai is lehetnek.

Lehetséges, hogy a gyakori hidegrázás valóban egy teljesen természetes dologból adódik: nem öltöztünk fel eléggé, vagy hirtelen hidegebbre fordult az idő, esetleg a gyomrunk rendetlenkedik és így reagálunk rá. De ha sűrűn előfordul, hogy fázást, didergést észlelünk, amikor mások szemmel láthatóan nem éreznek ugyanígy, fel kell tennünk magunknak a kérdést, vajon nem komolyabb gond áll-e a háttérben. Íme néhány probléma, melyet a gyakori hidegrázás jelezhet!

1.Vérszegénység: a vérszegénység akkor jelentkezik, amikor szervezetünk nem képes elegendő vörös vérsejtet előállítani, hogy azok az oxigént szállítsák a testben. A vérszegénységnek több különféle típusa van – a fázás viszont gyakori tünete számos típusnak. A vérszegénység tünetei még a fáradtság, a sápadt bőrszín, a szabálytalan szívverés is.

2. Hypothyreosispajzsmirigy alulműködés: pajzsmirigyünk egy pillangó formájú mirigy a nyak tövénél. Szabályozza az anyagcserét és segíti a kémiai reakciókat, melyek fenntartják a szervezetet. Ha ez a mirigy nem termel elég pajzsmirigy-hormont, vagy a szervezet nem tudja feldolgozni hatékonyan a hormont, hypothyreosis, vagyis pajzsmirigy-alulműködés alakul ki. Amellett, hogy fázás jelentkezik, a probléma egyéb tüneteket produkál, így pl. a haj ritkulását, bőrszárazságot, kimerültséget, rendszertelen vagy túl heves menstruációs ciklust, székrekedést, súlygyarapodást.

3.Vérerek problémája: ha kezünk és lábunk fázik gyakran, a didergés oka lehet a vérerek betegsége – a vér áramlása a kezekbe és a lábakba korlátozott. A véredény problémák közé tartoznak a véralvadási rendellenességek, az érelmeszesedés és a Raynaud-kór (a szűkülő artériák erős összehúzódása a kéz- és lábujjakban).

A fázás mellett a vérerek problémája megmutatkozik abban, hogy az illető ujjai – kezén és lábán is – fehérek, vagy kékes elszíneződésük van. Bizsergés, lüktetés, zsibbadás tapasztalható a karokban és a lábakban. A bőr hideg és nyirkos.

4.Cukorbetegség: a vesekárosodás neve, mely a cukorbetegség következtében történik, diabéteszes nefropátia. Ennek egyik tünete a szinte állandó hidegrázás. A diabéteszes nefropátia további tünetei a hányinger, hányás, a viszketés, étvágytalanság, a légszomj, a zavarodottság, továbbá az arc-, láb és kéz duzzadása.

5.Anorexia: az anorexia a táplálkozási zavarok ismert formája – aki anorexiában szenved, kórosan, sőt életveszélyesen soványra fogyasztja magát, miközben végig meg van róla győződve, hogy kövér. Az anorexiás szintén tapasztal gyakori fázást.
Ezt a táplálkozási zavart azonban egyéb, észrevehető tünetek is kísérik. Így például az, hogy az illető a normális testsúlyánál – magasságához viszonyítva – 15 százalékkal (vagy ennél is többel) kevesebb. Szüntelenül a testsúlya jár az eszében, aggódik miatta. Kimarad a menstruációja, három vagy több hónapja.

orvos14

Mit tehetünk a didergéssel?

A hidegrázás, az állandó fázás komoly betegséget jelezhet, ezért nagyon fontos, hogy ne ignoráljuk azt! Amennyiben gyakran fázunk, akkor is, ha éppenséggel meleg helyen tartózkodunk vagy már jó ideje bejöttünk a hideg levegőről, konzultáljunk orvosunkkal a dologról!

A kezelés természetesen attól függ, hogy mi okozza a gyakori didergést. Ha például a vérerek problémája áll fenn és dohányzunk, a cigarettát azonnal le kell tenni. Pajzsmirigy-probléma esetén pedig valószínűleg szükség lehet gyógyszerek szedésére.

Forrás: