Megoldás a sugárkezelés következményeire

Szájüregi rák – szerencsére sokan nem ismerik még a daganat ezen típusát. Ugyanakkor az az évi 1500 ember, akit a rák ezen válfajával diagnosztizálnak, sokat tudna mesélni arról, hogy a sugárterápia még csak a kezdet – a kezelés hatására ugyanis egy rutinműtétnek mondható foghúzás is súlyos következményekkel járhat. A hiperbár oxigénterápia szövetregeneráló hatásának köszönhetően sokat segíthet nekik, hogy ne kelljen elveszíteniük állkapcsukat.

A szájüreg rosszindulatú daganatainak eredete egyelőre meghaladja az orvostudomány ismereteit: sajnos nem tudjuk, mitől alakulnak ki, egy azonban biztos: a dohányzó és alkoholt rendszeresen fogyasztó emberek között sokkal gyakrabban előfordulnak.

A szájüregben található daganatok leginkább 45 éven felülieknél fordulnak elő, és ugyan korai stádiumban felismerhetők, de mivel kezdetben  nem okoznak fájdalmat, így a betegek legtöbbször mégis későn fordulnak orvoshoz.

oxigen2

A rák diagnosztizálása után megkezdődik a beteg kálváriája: sebészi beavatkozások, sugárkezelés, esetleg kemoterápia követi egymást. A legrosszabb azonban, hogy a páciens megpróbáltatásai ezekkel a legtöbb esetben messze nem érnek még véget: a sugárterápia ugyanis nemcsak a daganatos sejteket, hanem az egészségeset is károsítja. Az ép szövetek roncsolódása következményeként a bőrön és a nyálkahártyán sérülések keletkezhetnek, valamint a sugárzott területen gyulladás léphet fel. Ezen kívül a besugárzás a csontokban is okozhat károsodást, így a csontszövet akár el is halhat.

Ráadásul a beteg fogai is romlásnak indulhatnak, lazulhatnak. Fogászati ellátás esetén mindenképp speciális kezelést kell kérni, mert a beavatkozással járó sebben ugyanis könnyen megtelepednek a baktériumok, amelyek akár a csontig is eljuthatnak, melynek következménye ugyancsak a csont teljes leépülése.

???????????????????????????????????????

A sugárterápia miatt kialakult szöveti roncsolódás helyreállításához külföldön már évek óta a hiperbár oxigénterápiát hívják segítségül az orvosok. A csontszövet gyógyulása ugyanis az oxigénellátáson múlik – a magas nyomáson belélegzett oxigén pedig a normál adagnál 20-szor nagyobb mennyiségben kerül bele a véráramba, és segíti a csontsejtek osztódását, csökkenti az ödémát és a gyulladást, valamint hozzájárul a hajszálerek újraképződéséhez is.

A terápia eredményességét igazolja, hogy az általunk kezelt, sugárterápia miatt szövetkárosodást szenvedett páciensek szájsebészei mind jelentős javulásról adtak visszajelzést, így sikerült megmenteni állkapcsukat a teljes elhalástól” – mondta el dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója. „A skandináv országokban pedig annyira bevált módszer a hiperbár oxigénterápia, hogy nemcsak a sugárkezelés után, hanem szájüregi vagy helyreállító csontműtétek előtt is alkalmazzák, hogy a műtéteket a legeredményesebben végezhessék el.”

száj2

A hiperbár oxigénterápiáról

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi gyulladások és sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások és műtétek után, besugárzás utáni bőr, lágyrész vagy csont károsodás esetében, fertőzések, belső fül eredetű halláscsökkenés és fülzúgás kezelésére. Ígéretes kutatások folynak késői őssejt produkció, stroke, egyéb idegrendszeri eredetű betegségek és daganat terápiás esetekben.

Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. által működtetett Hiperbár Centrum nyújt orvosi hiperbár oxigén terápiás kezelést.  A Hiperbár Centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.