Leggyakoribb autoimmun betegségek 2.

Több mint 80 ismert fajtája van az autoimmun betegségeknek, melyek a világon az egyik vezető fogyatékosságot- és halált okozó oknak számítanak. Melyek a leggyakoribbak, és mik a tüneteik?

Gyulladásos bélbetegség (IBD)

Krónikus gyulladást okoz a bélrendszerben. A Crohn betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás (Colitis ulcerosa) a leggyakoribb formái.

Tünetei: hasi fájdalom, hasmenés, amely véres is lehet; egyes emberek tapasztalnak végbélvérzést, lázat, fogyást, fáradtságot, szájfekélyeket (a Crohn-betegségnél gyakori), fájdalmas és nehéz székletürítést (a fekélyes vastagbélgyulladásnál előfordul).

Gyulladásos miopátiák

Betegségek egy csoportja, melybe beletartozik az izomgyulladás és izomgyengeség. A Polymyositis és Dermatomyositis a két típus, mely gyakoribb nőknél, mint férfiaknál. A lassú, de fokozatos izomgyengülés a törzshöz közeli izmoknál kezdődik. A Polymyositis a test mindkét oldalán levő izmokat érinti – a Dermatomyositis esetén a bőrkiütések az izomgyengeséggel egy időben jelentkeznek.

Tünetei lehetnek még: fáradtság séta vagy álldogálás után, botlás, esés; nyelési vagy légzési nehézség.

Szklerózis multiplex (MS)

Olyan autoimmun betegség, melynek során az immunrendszer megtámadja az idegek körüli védőbevonatot. A károsodás az agyat és a gerinvcelőt is érinti.

Tünetei: a beteg gyengeséget tapasztal, problémái vannak a koordináció-, az egyensúly, a beszéd és a járás terén. A tünetek közé tartoznak a bénulás, remegés, zsibbadás és bizsergő érzés a karokban, lábakban, kezekben, talpban. A tünetek változóak lehetnek, mivel az immunrendszer támadásának helye és mértéke sem egyforma.

fajdalom11

Myasthenia gravis (MG) vagy súlyos izomgyengeség

Az immunrendszer az idegeket és az izmokat támadja meg az egész szervezetben.

Tünetei: dupla látás, probléma a tekintet stabil megtartásával, lekonyuló szemhéjak; nyelési problémák, gyakori öklendezéssel és fulladással; gyengeség vagy bénulás; az izmok csak pihenés után képesek jobban működni; lelógó fej; nehéz lépcsőzés és emelés; a betegnek a beszéddel is problémái vannak.

Primer biliaris cirrhosis (PBC)

Az immunrendszer lassan elpusztítja a máj epevezetékeit. Az epe a májban termelődő anyag, mely az epevezetékeken keresztül halad, hogy segítse az emésztést. Ha azonban a vezetékek károsodtak, az epe felhalmozódik a májban és rongálja azt. A máj megkeményedik és hegesedik, végül pedig leáll a működése.

Tünetei: fáradtság, viszkető bőr, száraz szemek és száj; a bőr és a szemfehérje sárgássá válik.

Pszoriázis

A betegség, mely azt okozza, hogy új bőrsejtek nőnek a bőr mélyén, majd pedig túl gyorsan kiemelkednek és a bőr felszínén halmozódnak.

Tünetei: vastag vörös foltok, melyeket pikkelyek borítanak, leginkább a fejen, könyökön, térden fordulnak elő. Viszketés és fájdalom kínozza a beteget, amely megnehezítheti alvását, járását és teste ápolását. Egyes betegeknél az arthritis egy formája is tapasztalható, amely az ízületeket, valamint a kéz- és lábujjakat érinti. Ha a gerinc is érintett, hátfájás is jelentkezhet.

Rheumatoid arthritis

Olyan autoimmun betegség, melynek során az immunrendszer megtámadja az ízületek belhártyáját az egész testben.

Tünetei: merev, fájdalmas, duzzadt, deformált ízületek, csökkent mozgás funkciók.

terdserules

A beteg tapasztalhat fáradtságot, lázat, fogyást, szemgyulladást, tüdőbetegséget, szövetcsomókat a bőr alatt, vérszegénységet is.

Scleroderma

A betegség a kötőszövetek rendellenes növekedését eredményezi a bőrben és a vérerekben.

Tünetei: a kéz- és lábujjak fehérré, vörössé vagy kékké válnak a meleg vagy hideg hatására. Az ujjak és ízületek fájdalma, merevsége, duzzanata tapasztalható; a bőr megvastagodik; fényesnek tűnik a kezeken és a karokon; feszes és maszk-szerű az arcbőr; sebek jelentkeznek az ujjakon és lábujjakon; a beteg nyelési nehézséget tapasztal; a tünetek közé tartozik még a fogyás, hasmenés vagy székrekedés és a légszomj.

Sjögren szindróma

Olyan betegség, melyben az immunrendszer a nedvességet termelő mirigyeket, így a könnyeket és a nyálat célozza meg.

Tünetei: száraz vagy viszkető szemek; szájszárazság, amely sebeket is okozhat; nyelési nehézségek; az ízérzékelés elvesztése; súlyos fogszuvasodás; rekedt hang; fáradtság; ízület duzzanat vagy fájdalom; nyirokcsomó-duzzanat; zavaros, homályos tekintet.

Szisztémás lupus erythematosus (SLE)

Az autoimmun betegség, mely károsíthatja az ízületeket, bőrt, veséket, szívet, tüdőt, vagy a test más részeit. SLE-ként vagy Lupus-ként is említik.

Tünetei: láz, fogyás, hajhullás, szájsebek, fáradtság, „lepkeszerű” kiütések az orron és arccsontok táján; kiütések a test más részein is; izomfájdalom, fájdalmas vagy duzzadt ízületek; napfény-érzékenység; mellkasi fájdalom; fejfájás, szédülés, görcsroham, memória-problémák, vagy megváltozott viselkedés.

Vitiligo

Az immunrendszer azokat a sejteket támadja meg, amelyek a bőr színét adják. Érintheti a betegség a szájban és orrban levő szöveteket is.

Tünetei: fehér foltok a napfénynek kitett bőrfelületeken, vagy a hónalj, a nemi szervek és végbél környékén. A haj korán őszülni kezd és a száj belsejének színe is „kifakul”.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.