Immunrendszerünk ellenünk támad?

Immunrendszerünk szerepe megvédeni bennünket a veszélyes kórokozóktól. Egyes esetekben azonban az immunrendszer saját szervezetünk ellen támad.

Trombózist, sorozatos vetélést, agyi érelzáródást eredményezve. Ilyen esetben fontos a folyamatos véralvadásgátló terápia, mely mellett egészséges gyermek is szülhető – mondja prof. Blaskó György a Trombózisközpont szakmai vezetője.

Az immunrendszer hibás működésének egyik formája, amikor az alvadási rendszer ellen támad olyan módon, hogy több ponton is aktiválja a véralvadást. Ez történik például, ha az antitest a foszfolipidek ellen képződik.

Trombózisok – vérrögök – alakulnak ki a kisebb és a nagyobb vénákban, ezek okozzák az autimmun betegség ezen különleges formájának tüneteit: alsó végtagi mélyvénás trombózist, tüdőembóliát, agyi trombózist. A fokozott trombóziskészség miatti megnövekedett vérlemezke felhasználás trombocitopéniához, csökkent vérlemezke számhoz – ezzel fokozott vérzékenységhez – vezethet. Ilyen vegyes képe van az un. HELLP szindrómának. A legkülönbözőbb okokból – de leggyakrabban szülészeti okokból bekövetkező – un. diffúz intravaszkuláris alvadásban (DIC) így előfordulhat, hogy egyszerre van jelen fokozott vérzés és trombózis miatti érelzáródás.

ver17

Az egyik autoimmun véralvadási zavar – az antifoszfolipid szindróma -, amikor a szervezet az alvadáshoz szükséges foszfolipidek ellen termel antitesteket, igen gyakran vezet sorozatos spontán vetélésekhez. Gyakran előfordul, hogy ez az egyetlen tünete a betegségnek. Éppen ezért fontos, hogy vetélés esetén mindig merüljön fel az antifoszfolipid szindróma gyanúja, mint háttérben meghúzódó ok, és történjen meg a részletes kivizsgálás.

A kivizsgálás elsősorban laboratóriumi, véralvadási és immunológiai vizsgálatokból áll. Fontos azonban az időzítés – mondja Blaskó György professzor. Az egyes vizsgálatokat befolyásolják a gyógyszerek is, ezért időszakos terápiamódosítás is szükségessé válhat. A kivizsgálást mindenképpen az immunológiában és a véralvadásban is jártas specialistának kell irányítania.

Kivizsgálást követően az antifoszfolipid szindróma kezelése a tartós gyógyszeres véralvadásgátló terápia. Leggyakrabban előforduló enyhe formáit (főleg férfiakban) nem kezeljük, de súlyosabb eseteit alvadásgátló kezelésben kell részesíteni. Terhesség alatt pedig a kezelés mindig alacsony molekulatömegű heparinnal és aszpirinnel történik. A pontosan beállított kezelés mellett teljes élet élhető, a megfogant magzat kihordható és egészséges újszülött örvendeztetheti meg a családot.

Forrás: