Házi praktika – Olajbogyót a gyomorégésre!

A töltött olajbogyó egyik összetevője jelentheti a savas reflux egy igen komoly változatának a gyógymódját. A természetes formájában a barna algában megtalálható nátrium-algináttal rendszerint a paprikát erősítik a bogyóba.

Az anyag, amellett, hogy csökkenti a gyomorégést, megakadályozza, hogy sav vagy más gyomortartalom távozzon a szájba vagy az orrba, amely az úgynevezett „csendes reflux” egy tünete.

A Southamptoni Egyetem kutatói 1500 betegnél fogják összehasonlítani a nátrium-alginát hatását a reflux kezelésére rendszerint alkalmazott protonpumpa-gátló gyógyszerével.

A csendes reflux egy nemrég azonosított betegség. Tünete, hogy a gyomortartalom egy része, például némi félig emésztett étel, gyomornedv- és sav visszaáramlik a torokba. Ezt egészséges esetben a nyelőcső szelepe és izmai akadályozzák, ha azonban ezek nem működnek megfelelően, a feltörekvő gyomorsav fájdalmat és gyomorégést okoz. Az emberek egyötöde számíthat rá, hogy ezt legalább hetente egyszer át fogja élni. Becslések szerint a gyomorégésre panaszkodók egytizede szenvedhet ebben a betegségben.

A torok és a hangszálak jóval érzékenyebbek, mint a nyelőcső, ezért területükön már egy kevés sav is irritáló érzést kelthet. Következménye lehet a csomós érzés a torokban, folyamatos köhögés, kaparó torok, a hang megváltozása és nyelési nehézségek. A jelenség azért kapta a csendes reflux nevet, mert az érintettek felénél nem okoz gyomorégést, feltehetőleg azért, mert a sav túl gyorsan halad át a szelepen ahhoz, hogy irritációt okozzon. Ennek ellenére a betegség megnöveli bizonyos emésztőszervi daganatok kockázatát.

gyomor_katt8

A csendes reflux kezelésére eddig olyan gyógyszereket alkalmaztak, amelyek semlegesítik a gyomorsavat, vagy csökkentik annak mennyiségét. A Southamptoni Egyetem kutatói remélik, hogy a sorba hamarosan a nátrium-alginát is bekapcsolódhat, mivel egyéb gyomorégési problémák kezelésére már alkalmazták.

A kísérlet résztvevőit három csoportba fogják osztani: egy részük protonpumpa-gátlót, más részük nátrium-alginátot míg a többiek placebót fognak kapni.

Dr. Marcus Harbord, a Chelsea és Westminter Kórház valamint a Lister Kórház táplálkozástudományi tanácsadója így vélekedett a kutatásról: „Érdekes az ötlet. Azon alapul, hogy a nátrium-alginát gélt formál a gyomortartalom köré, amely így nem tud feláramlani. Így nem csak a sav, hanem minden egyéb is bent marad. A protonpumpa-gátló hatásos, de drága gyógymód, amit eddig főleg bizonyos kórházi fertőzések kezelésére alkalmaztak.”

Forrás: