Borban az egészség

Számtalan kutatás bebizonyította már, hogy a rendszeres kis mennyiségű borfogyasztás jótékony hatással van a szervezetre. Egy Bor- és Kóstoló fesztivál, pedig tökéletesen alkalmas arra, hogy kiválasszuk a kedvenc egészségmegőrzőnket.

Ha az alkoholfogyasztásra kérdez rá kezelőorvosunk, szinte mindig vétkesnek érezzük magunkat. Pedig a több tízezer emberen végzett kutatások egybehangzóan kimutatták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás védő tényező a szív-és érrendszeri betegségek kialakulása ellen.

Fehér János professzor és a budapesti Hepatológia 2010 munkacsoport kimutatták, hogy a mérsékelt vörösbor és fehérbor fogyasztás növeli a sejtek inzulin érzékenységét, ezáltal véd a felnőttkori cukorbetegség kialakulása ellen.

bor48015

A lényeges kérdés már csak az: mennyi az a bizonyos mérsékelt mennyiség? A külföldi és a magyar tanulmányok szerint is napi egy egység alkohol elfogyasztása az optimális: azaz másfél-két dl bor naponta. Nemi különbségek is vannak: nőknek kicsit kevesebb, férfiaknak kicsit több az optimális mennyiség.

Fontos hangsúlyozni, hogy az alkohol ezen jótékony hatásai csak egészséges embereknél jelentkeznek. Gyógyszerek szedése, vagy krónikus betegségek mellett alkoholfogyasztás nem javasolt.

Bor- és Kóstoló fesztivál

A bor, persze akkor a legfinomabb, ha kiváló ételeket is fogyasztunk közben. Nem csoda tehát, ha a borászok néhanapján főzésre adják a fejüket. Őszy-Tóth Gábriel „Így főznek a borászok” című könyve alapján 2011. május 6-án Bor- és Kóstoló fesztivált tart negyven hazai borász kedvenc ételeiből és boraiból. A házi készítésű ínyenckrémek a borászok receptjei alapján készülnek majd el.

bor4807

A bor csökkenti a szívbetegség kockázatát?

Walter Willet amerikai táplálkozáskutató azt állítja, hogy napi egy-két pohár bor elfogyasztása 30-40 százalékkal csökkentheti a szívbetegségek okozta halál veszélyét. A Howard Egyetem klinikájának munkatársai szerint a mérsékelt borivókat kevésbé fenyegeti a sárgafolt-elfajulás, az az időskori állapot, amely akár vaksághoz is vezethet.

A kutatások során kiderült, hogy absztinens társaikénál erősebb a csontozata azoknak a változókoron túljutott nőknek, akik naponta megisznak egy-két pohár bort, de ezzel csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának és az epekő képződésének a veszélye is.

Forrás: