A második gyógyszer szklerózis multiplex ellen?

A nemrég lezárult kétéves klinikai kísérlet során ígéretesnek mutatkozott a szklerózis multiplex elleni új orális gyógyszer.

Az új gyógyszer lassítja a betegség előrehaladását, korlátozza az agysorvadást, és csökkenti a visszaesést. A laquinimod kísérleti gyógyszert több mint 1100 szklerózis multiplexben szenvedő beteg részvételével tesztelték 24 ország összesen 139 egészségügyi intézményében. Az eredmények azt mutatták, hogy az új gyógyszer biztonságos és jól tolerálható. Amennyiben a kísérleti gyógyszert végül jóváhagyják, ez lehet a második szájon át szedhető gyógyszer a szklerózis multiplex ellen, a számos injekcióban alkalmazható készítmény mellett.

„Az injekciók ettől még nem fognak eltűnni” – nyilatkozta Dr. Scott S. Zamvil, a Kaliforniai Egyetem neurológus professzora. „Tizenhét évig használtuk az injekciós készítményeket, mielőtt tavaly megjelent az első orális gyógyszer, a Gilenya. Ez az új gyógyszer és a kísérlet eredményei azonban nagyon izgalmasak, mert bár az injekciók biztonságosak és hatékonyak, a szájon át szedhető gyógyszerek sokkal jobbak, mint az injekciók. Ráadásul a napjainkban elérhető egyetlen másik orális készítmény komoly aggodalmakat szült az immunszupresszió és a rák megnövekedett kockázata miatt. Az új gyógyszerrel kapcsolatban ez a veszély nem merül fel, ami jelentős előrelépésnek számít.”

gyogyszer48013

A gyógyszerkísérletről készült tanulmány vezető szerzője Dr. Giancarlo Comi, a milánói Vita-Salute San Raffaele Egyetem kísérleti neurológiai intézetének igazgatója. Kutatócsoportjának eredményeit ezen a héten teszi közzé Honoluluban az Amerikai Neurológiai Akadémia konferenciáján. Mivel egyelőre csak orvosi konferencián hozták nyilvánosságra, a tanulmány eredményei előzetesnek számítanak egészen addig, amíg hivatalosan megjelenik egy orvosi szakfolyóiratban.

Forrás: