A gyomorfájás rejtett forrása

A gyomorfájás az egyik leggyakoribb panasz hazánkban a felnőtt lakosság körében.

Sok esetben azonban az alapos és minden részletre kiterjedő kivizsgálás sem hoz megoldást. A tüneteket ételintolerancia is okozhatja, melynek kimutatása egyszerű vérvizsgálattal is elvégezhető.

Negatív lelet, kínzó fájdalom

A gyomortáji fájdalmakkal küzdő betegek a panaszok kivizsgálása során számtalan procedúrán esnek át. A gyomortükrözés, a szövettani vizsgálat, a nyelőcső pH mérése és a hasi ultrahang mind szükséges eszközei a háttérben álló okok felderítésének. Sok esetben azonban a laborleletek és az elvégzett vizsgálatok semmilyen kóros eltérést nem mutatnak, a panaszok azonban továbbra sem szűnnek.

hasfajas11

A fájdalom rejtett forrása: ételintolerancia

Negatív leletek esetén megpróbálkozhatunk az ágy fejvégi részének megemelésével, a gyomrot megterhelő ételek kerülésével, savcsökkentők szedésével. A szűnni nem akaró panaszokat azonban ételintolerancia is okozhatja.-hívja fel a figyelmet el dr. Babai László, prevenciós szakértő.

Az ételintolerancia által okozott hasi panaszok akár pár nappal az étel fogyasztását követően is felléphetnek és hetekig is fennállhatnak. A gyomorfájdalom mellé társulhat krónikus hasmenés, vagy székrekedés is. Az ételintolerancia gyakoriságára jellemző, hogy a népesség több, mint 45 százalékánál okoz kellemetlen tüneteket bizonyos ételek fogyasztása.

7 év után gyomorfájás nélkül

Az ételintolerancia kimutatása ujjbegyből vett vérvizsgálattal, az ún. IgG ellenanyag szint mérésével végezhető el. A Genesis Diagnostics által kiadott IgG Food Intolerance Case Studies több esettanulmányt is közöl, melyben hasi- és gyomorfájdalmaktól szenvedő betegek találnak megoldást problémájukra az IgG teszt segítségével.

Az egyik eset egy 45 éves nő példáját mutatja be, aki évek óta gyomorfájdalomtól szenvedett, s emellett rendszeresen küzdött hasmenés panaszokkal is. Az eltelt évek alatt 7 orvosnál is járt, azonban olyan terápiát, amely megoldást jelentett volna problémájára nem talált.

gyomor_katt12

A teszt elvégzését végül egy ismerőse ajánlotta számára. A vizsgálat igazolta, hogy problémáit a tojás, tej, búza, tőkehal és ananász fogyasztása okozta. A felsoroltakat étrendjéből kiiktatva panaszai néhány napon belül fokozatosan csökkentek, majd teljes mértékben megszűntek.

Diagnózis és kezelés

Ételintolerancia esetében a tünetek súlyossága függ attól is, hogy milyen mennyiségben fogyasztjuk a panaszokat okozó élelmiszereket. Mint az itt bemutatott eset is példázza, a gyomorfájást okozhatják a legalapvetőbb élelmiszerek is, melyeket akár naponta fogyasztunk.

A Nutrition and Food Science folyóiratban közölt kutatásban a vizsgált 5000 személy esetében a teszt alapján alkalmazott kizárásos diéta a résztvevők 75,8 százalékánál hozott jelentős állapotjavulást. 92,3 százalék esetében pedig a tünetek visszatértek, amint ismét fogyasztani kezdtek a kérdéses élelmiszerekből.

Az IgG szintjének laboratóriumi, vagy gyors tesztes meghatározása információt nyújt arról, hogy mely élelmiszerekkel szemben áll fenn ételintolerancia. Ezek elhagyásával, vagyis az étrendből történő kizárásával a panaszok megszüntethetőek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.