A csendes veseciszta

Folyadékkal telt üreg a vesében. Első hallásra ijesztőnek tűnik, de mégsem az. Mennyire ártalmatlan a veseciszta?

Sokszor nem tudunk róla, és amíg tünetmentes, nem is jelent problémát, hogy ciszta van a vesében. Kialakulásának kockázata az éveink gyarapodásával egyre nagyobb. Ennek ellenére mégsem kell aggódnunk a folyadékkal telt üreg miatt. A legtöbb esetben a ciszták nem okoznak tünetet, és amíg ez így van, eltávolításuk sem szükséges. Kezelésre, vagy műtéti beavatkozásra csak ritkán kerül sor.

Hogyan alakul ki?

A ciszta a vese gyulladása után kialakult üreg, mely folyadékkal töltődik fel. Sok esetben magától felszívódik, azonban ha ez nem történik meg, akkor is csak ritkán vehető észre, mivel tünetet többnyire nem okoz. Ha mégis fájdalom jelentkezik, ultrahangos vizsgálattal egyszerűen diagnosztizálható a vesében lévő ciszta. Egy részük örökletesen alakul ki, de előfordul a nem öröklött betegség is. A statisztikák alapján elmondható, hogy a férfiak körében gyakoribb, mint a nőknél.

vese_kattide8

Ha már ott van, mi legyen vele?

A felfedezett ciszták száma és mérete változó lehet, és az évek múlásával is növekedhet. Amennyiben a folyadékot bezáró fal elég vastag, úgy két-három évenként ismétlődő kontrolvizsgálaton túl más kezelés nem szükséges. A ciszta tartalma tű segítségével leszívható ugyan, azonban ez sok esetben ismét telítődni fog.

Milyen probléma jelentkezhet?

Ha a ciszta növekedésnek indul a vesében, az szabálytalan vizelettermelődéshez vezethet. Amennyiben a ciszta diagnosztizált, és ezt követően jelentkezik a vizelési nehézség, rendellenesség, mindenképpen ajánlott szakorvoshoz fordulni. Az üregben lévő folyadék gyulladása, illetve a tok megrepedése, és a váladék szervezetbe jutása fájdalommal jár, így ezek akut ellátására azonnal sor kerül. Aggódni viszont nem kell, mert ehhez hasonló problémák csak a legritkább esetben alakulnak ki.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.