Újra itt az allergiaszezon!

A hosszú, fagyos téli hónapok után szinte átmenet nélkül érkezett a szokásosnál melegebb, tavaszias idő.

A szeles, csapadékmentes hetek tovább fokozzák az allergiás panaszokat. Dr. Balogh Katalint, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosát arról kérdeztük, mire számíthatunk az idei pollenszezonban.

– Mi jellemzi a jelenlegi pollenszezon kezdetét?

– A szokatlan időjárás nagy terhet ró az allergiás betegek szervezetére. Az egyik napról a másikra érkezett tavaszias időjárás hatására drasztikus mértékben emelkedett a levegő pollenterhelése. Az utóbbi években tapasztalható időjárás változások hatására a pollennaptárban jelölt időszakok közt jelentős eltolódás tapasztalható.

A kései fagyok miatt bizonyos növények virágzása késett, másoké most egybeesik az ez időszakban szokásos növények virágzásával, illetve a szokásosnál melegebb hőmérséklet miatt már bizonyos, áprilisra várható fajok is megkezdték a pollenszórást. Így jelenleg egyszerre virágzik a mogyoró, éger, nyír, a nyárfa, már bontogatja virágait a kőrisfa is. A korábbi fokozatosság helyett tehát most egy időben, nagymértékű pollen jelent meg a levegőben, mely a szokásosnál intenzívebb panaszokat okozhat.

– Hogyan csökkenthetők az allergiás tünetek?

– A „tapasztalt”, több éve allergiás betegek már időben, a tünetek megjelenése, illetve az allergén növény virágzása előtt orvoshoz fordulnak. Az idei év kiszámíthatatlan időjárása azonban sajnos sokaknak nem hagyott megfelelő időt a szükséges gyógyszerek időbeni beszerzésére, így elsőként – ha eddig még nem tettük – ennek mielőbbi pótlását tartom a legfontosabbnak. Kismamák körében különösen népszerű a Rhinolight fényterápia, mely akár önmagában, egyéb gyógyszerek nélkül is képes hatékonyan enyhíteni a panaszokat, kiváltképp az olyan időszakokban, vagy olyan esetekben, amikor egyéb gyógykezelés nem javasolt.

A hagyományos gyógykezelés mellett az immunterápia biztosít lehetőséget az allergiás tünetek kezelésére. Jelenleg ez az egyetlen gyógymód, mely tartósan képes megszüntetni a panaszokat. Alkalmazását azonban az allergén növény virágzását 2-4 hónappal megelőzően szükséges megkezdeni.

– A tapasztalatok alapján a jelenlegi helyzet hogyan befolyásolja az idei, tavasztól-őszig tartó pollenszezont?

– Az elmúlt években általánosságban jellemző időjárás változás sajnos többnyire kedvezőtlenül érinti az allergiás betegeket. A tendencia azt mutatja, hogy egyre kevésbé marad meg a korábbiakban természetes átmenet az évszakok közt, a hirtelen meleg pedig minden esetben a jelenlegihez hasonló helyzetet eredményez.

A csapadékos nyári – főként júniusi – hónapok pedig sajnos nagymértékben hozzájárulnak az egyik legerősebb allergén, a parlagfű terjedéséhez. Az előrejelzések szerint az idei nyár pedig a júliusi-augusztusi hónapokban a szokatlannál is nagyobb forróságot és szárazabb időjárást tartogat, így van okunk feltételezni, hogy augusztus közepétől-szeptember közepéig, a parlagfű pollenszórásának csúcsidőszakában ismét a szokatlannál erősebb allergiás tünetek okoznak majd panaszokat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index