Télen is támad az ételallergia

Elsősegély tanfolyamok indulnak Ausztráliában és Új-Zélandon az allergiás sokk kivédésére.

Az anafilaxia néven ismert életveszélyes allergiás reakció megköveteli a sürgős segítséget, mivel szakszerű orvosi kezelés hiányában a beteg meghalhat. Ez az életveszélyes állapot akkor alakul ki, ha valamilyen anyagra a szervezet túlzott allergiás reakcióval válaszol, vagy, ha bizonyos anyagok más mechanizmussal ilyen reakciót indítanak el a szervezetben.

Az ismert légúti allergének esetén (pollenek, háziporatka vagy állati szőr) általában nem jelentkezik ilyen súlyos reakció, ilyen esetben az asztmás roham a legsúlyosabb forma. Gyakori anafilaxiát kiváltó anyagok azonban a gyógyszerek, szérumok és élelmiszerek, konzerválószerek, ételadalék anyagok, ételfestékek. A kiváltó anyag szervezetbe jutása után kezdetben lehetnek bőrtünetek: csalánkiütés, tenyér vagy talpviszketés, vagy máshol jelentkező viszketés.

A folyamat tovább haladva megnyilvánulhat béltünetek formájában: hányás, hasmenés, vagy légúti formában: köhögés, fulladás, gége ödéma, tüsszögés. Az egyik leggyorsabb lefolyású formában a keringési rendszer érintett, vérnyomás esés, sokk léphet fel. Az orvosi szakirodalomban néhány éve bukkantak fel azok a hipotézisek, amelyek szerint ételintolerancia is állhat a gyötrő panaszok mögött.

A gasztroenterológia kapcsolódását az allergológiai szakterülethez az tette lehetővé, amikor kifejlesztették a laboratóriumi vizsgálat módszertanát: amikor a vérből már ki tudták mutatni, hogy a beteg termel-e valamilyen ellenanyagot az adott élelmiszerféleségekkel szemben.

csipes

Amennyiben igen, a megoldás abban rejlik, hogy az adott ételt ki kell hagyni az étkezésekből. Amíg az ételallergiát viszonylag egyszerű beazonosítani, hiszen a tünetek azonnal, olykor igen heves formában jelentkeznek, az ételintolerancia sokkal alattomosabb betegség: a tünetek erőssége függ az elfogyasztott ételtípus mennyiségétől is, a panaszok pedig csak órákkal vagy egy-két nappal később alakulnak ki, ezért nagyon nehéz a mindennapokban az ok-okozati összefüggést felismerni magyarázza a két betegségtípus közötti alapvető különbséget dr. Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus főorvos. Amíg ugyanis az ételallergiát az immunrendszer okozza, az ételintoleranciát az emésztőrendszer váltja ki.

Az alapvetően jóindulatú, ám sok panaszért felelős betegség életkortól függetlenül férfiaknál és nőknél egyaránt jelen lehet. Új kutatási területről van szó, ezért ma még sem a betegek, sem a szakorvosok nem gondolnak rá, hogy a megmagyarázhatatlannak tűnő emésztési gondok, gyomor- és bélbántalmak mögött ételintolerancia is állhat.

Fontos, hogy panaszok esetén először az általános gasztroenterológiai vizsgálatokat kell elvégezni, ám ha nincs magyarázat az okokra, illetve a páciens hosszabb időn át marokszámra szedi a tüneteit enyhítő tablettákat, fel kell vetni és ki kell vizsgálni az ételintolerancia eshetőségét is. Bár az ételintolerancia mértéke a szervezetben idővel változhat, a tapasztalatok szerint gyógyítása nem lehetséges.

fakanalak

A panaszoktól viszont teljes mértékben és véglegesen meg lehet szabadulni abban az esetben, ha a páciens kiiktatja az étrendjéből azokat az összetevőket – ezek lehetnek egyes gabonafélék éppúgy, mint a tej, a hüvelyes növények, adott gyümölcsök vagy egyes halfélék -, amelyek irritálják a bélrendszerét.

A főorvos kiemeli: mivel a tünetegyüttest mindig egységében kell kezelni, és oda kell figyelni a beteg esetleges kísérőbetegségeire is, a diétát szakorvosi felügyelet mellett szabad csak folytatni. Nem koplalni kell, hanem a laboratóriumi vizsgálat során kimutatott ételféleségeket, illetve alapanyagokat kerülni. Takáts Alajos főorvos hangsúlyozza: akár 5-10 hét leforgása alatt enyhülhetnek a gyötrő tünetek, amelyek hosszabb távon teljesen meg is szűnhetnek.

Magyarországon még nincs szó allergéntolarencia felismerő és kezelő elsősegély képzésekről a lakosság számára, a hazai szakemberek azonban felhívják a figyelmet: a gasztroenterológiai szakterületen egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia vizsgálatok, amelyek révén olyan tünetekre tudnak a szakorvosok magyarázatot adni, amelyeknek az okát a korábbi kivizsgálások nem találták meg. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni is tudnak.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.