Pollen-szezon és betegség-fazon

Miért is jó, ha fejben tartjuk a virágporok szórásának idejét? Miért kell még ezzel a szezonnal is tisztában lennünk? – kérdeztük dr. Csáki Csilla allergológus-immunológus szakorvost

Miért jó a pollenszezonok ismerete?

A pollenszezonok ismerete alapvető fontosságú mind az allergiás, mind az őt kezelő szakember számára. Az orvos a beteggel való első találkozás során célzottan rákérdez arra (is), hogy az év melyik időszakában jelentkeznek a tünetei és mikor, melyik hónapban a legrosszabbak. A páciens válaszaiból a figyelmesen diagnosztizáló szakember következtetése már – az allergiás bőrteszt elvégzése előtt – ki tudja jelölni a lehetséges allergének körét. Ami azért is fontos, mert korlátozott hely áll rendelkezésre a páciens alkarján, tehát célszerű, hogy a lehetséges mintegy 20 helyre azokat az anyagokat: allergéneket cseppentsék fel, amelyeket a panaszok szezonalitása alapján, mint a leggyanúsabb vizsgálandó allergént, pollent választotta ki az orvos.

orvos27

Ezért van tehát annak oly nagy jelentősége, hogy az allergiára gyanús egyén minden évben – a pollenjelentésekre figyelve – pontosan rögzítse tüneteinek időbeli lefolyását. Fontos támpontot nyújthat ezzel orvosa számára, nem csak a diagnózis felállításában, hanem a kezelésben is. Segít ugyanis eldönteni, melyik hónapban, milyen kezelést állítson be a betegnek és milyen életmódbeli változásokat (teszem azt augusztusi utazást) javasoljon – mondja az allergológus.

A jól ismert pollennaptár alapján a páciens látszólag könnyen eldöntheti, ő mire lehet allergiás, azonban a találgatás sokszor mégis megtévesztő lehet, figyelmeztet Csáki doktornő.

anafilaxia_2
A május-júniusi iskolai erdei táborok után például sok gyerek minden évben orrfolyósan, nehézlégzéssel jön haza, a szülő pedig joggal gyaníthatja hogy az ilyenkor virágzó fűpollen váltott ki allergiát. Valójában a táborokban, vagy a nagymamánál megjelenő, tipikusan nyári jellegű tünet azonban gyakran „csak” a megváltozott lakókörnyezet fokozott poratka-terhelésével és az elvileg nem szezonhoz kötött poratka allergiával magyarázható.
Nem tudjuk tehát eleget hangsúlyozni a korrekt, orvosnál történő allergiavizsgálat elvégzésének fontosságát, bármilyen allergiaellenes kezelés megkezdése előtt – a durva tévedések elkerülése érdekében! Azt javasoljuk tehát, hogy senki ne állítson fel magának allergia diagnózist, kizárólag a pollennaptár követésére alapozva sem, mondja dr. Csáki Csilla allergológus-immunológus.

Forrás: