Kutyaharapást szőrivel

A háziállatok csecsemő- illetve gyermekkori behatása valószínűleg nem növeli a gyermekekben a macska- és kutyaallergia kialakulásának kockázatát, sőt akár még védelmet is nyújthat.

A kutatók szerint az első életév nyújthatja a legnagyobb védettséget. Ha valaki egyéves kora előtt egy háztartásban él egy kutyával, fiúk esetében felére csökken a kutyaallergia kialakulásának kockázata. Ha valaki egyéves kora előtt macskával lakik együtt, fiúk és lányok esetében is 48 százalékkal csökken a macskaallergia kialakulásának valószínűsége.

„Ha a gyermekeket macskák és kutyák jelenlétének tesszük ki otthonukban, azzal nem növeljük az ezekkel az állatokkal szembeni allergia kockázatát” – nyilatkozta a Clinical & Experimental Allergy június 13-i számában megjelent tanulmány vezetője, Ganesa Wegienka, a detroiti Henry Ford Kórház epidemiológusa.

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia szerint az Egyesült Államokban a háztartások körülbelül 70 százalékában van valamilyen háziállat. Azok esetében, akik allergiásak ezekre az állatokra, a tünetek a könnyezéstől, orrfolyástól és tüsszögéstől egészen a kifejlett asztmarohamig terjedhetnek.

shutterstock_264070433

A szakértők azonban nem tudták pontosan, hogy az állatokkal való korai találkozás hozzájárulhat-e ezeknek az allergiáknak a kialakulásához. Egyes szakemberek úgy vélik, hogy a korai behatás kiválthatja az allergiák kialakulását, míg mások azt gyanítják, hogy a korai behatás fokozhatja az immunrendszer találkozását sokféle baktériummal, így kisebb eséllyel fog túlreagálni a normális esetben ártalmatlan anyagokkal szemben, például az állati eredetű allergénekre. Erre az elméletre általában higiénia hipotézis néven utalnak.

A kutatók a Detroiti Gyermek Allergia Tanulmány keretében gyűjtött vérmintákban keresték az állatspecifikus IgE antigén jelenlétét. Az antigén jelenléte azt jelzi, hogy a személy „szenzitizálódott” az adott állatra, ami allergiára utal. A kutatást 1987-ben kezdték el, és a résztvevőket 18 éves korukban felkérték, hogy vegyenek részt az utánkövetésben. 560 résztvevő vállalta, hogy újabb vérmintát ad, és beszámol a háziállatairól.

shutterstock_138888433

Fiúk esetében a kutyaallergia kialakulásának kockázata 50 százalékkal csökkent azokban, akiknek volt kutyájuk az első életévükben. Ez az összefüggés azonban lányokban nem volt kimutatható. Amikor azonban a kutatók a császármetszéssel született tizenéveseket vizsgálták, kiderült, hogy a fiúk és a lányok esetében egyaránt 67 százalékkal alacsonyabb a kutyaallergia kockázata, amennyiben első életévükben volt kutyájuk. Wegienka elmondta, hogy a császármetszéssel született csecsemők nincsenek kitéve ugyanannak a sokféle baktériumnak, amelyeknek a hüvelyi szüléssel születő babák, ezért az immunrendszerük fogékonyabb az allergiákra.

A kutató azt is hozzátette, hogy a háziállatok behatása más gyermekéletkorban nem bizonyult olyan jelentősnek, mint az első életév. Wegienka ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tanulmány nem mutat ok-okozati összefüggést a háziállat tartás és az allergia elkerülése között, csupán összefüggésre utal a két tényező között.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.