Kezeld a nikkel allergiát!

Vörös foltok, kiütések és viszketés – a nikkel allergia jól ismert tünetei. Kialakulásukhoz sok esetben elég egy rosszul megválasztott fülbevaló, nyaklánc, vagy öv.

Tünetek a bőrön és a szervezetben

A nikkel allergia főként a nők számára jelent gondot, előfordulása esetükben igen gyakori, 30 százalék körülire tehető. A tüneteket számos, a hétköznapok során is használt eszközzel történő érintkezés is kiválthatja – mondja dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

Nikkelt tartalmazhatnak például nem csak egyes ékszerek, de övcsatok, rozsdamentes acélból készült tárgyak, pénzérmék, sőt akár a szemüvegkeretek és egyes kozmetikumok pl. szemhéjtus vagy hajfesték is.

A kellemetlen bőrtünetek mellett a nikkel az arra érzékenyeknél fejfájást, fáradékonyságot, vérszegénységet, sőt hasi fájdalmat, puffadást, hányingert, hányást, hasmenést és székrekedést is okozhat. Ilyen esetben összetett kórképről, nikkel allergia szindrómáról beszélünk, melynek során a tüneteket az étkezéssel bevitt, tápcsatornából felszívódó nikkel okozza.

Alternatív megoldások

Az allergiás tünetek megelőzésének eddigi egyetlen módja a nikkel kerülése. A betegek igen találékonyak, legyen szó akár a problémás övcsat leragasztásáról, vagy melltartó átszabásáról annak érdekében, hogy a nikkel tartalmú fém ne érintkezzen közvetlenül a bőrfelülettel – számol be tapasztalatairól a főorvosnő. Látom, mennyi energiát és időt emészt fel a megfelelő szemüvegkeret, vagy biztonsággal használható kozmetikum megválasztása.

borbetegseg9

Nikkel allergia szindróma esetében azonban még ez is kevés a tünetek megelőzéséhez, hiszen sokan nem szívesen mondanak le az olyan igen magas nikkel tartalmú ételek fogyasztásáról, mint a kakaó, a csokoládé, mogyoró, dió, mandula, paradicsom, spárga, káposzta és karfiol, bab és zöldbab, korpás kenyér, instant élesztő, margarin, borsó, spenót, vagy a burgonya. Számukra jelent megoldást a deszenzitizáció.

Házi praktikák helyett: eredményes kezelés

A hivatalos nevén nikkel deszenzitizációként definiált folyamat lényege, hogy a beteget folyamatosan szoktatjuk hozzá a nikkelhez, így az többé nem okoz majd panaszokat.

A kezelés nikkelt tartalmazó kapszulákkal, szájon át alkalmazva történik. Nagyon alacsony dózissal, 0,1 nanogramm mennyiséggel kezdünk, fokozatosan emelve az adagot, majd beállunk egy fenntartó dózisra, melyet legalább egy éven át kell szedni.

A vizsgálatok szerint a terápia mind a bőrtüneteket, mind pedig a nikkel allergia szindróma által okozott panaszokat hatékonyan szünteti meg. A kezelést kezdetben kombináljuk nikkel szegény étrenddel, majd a fenntartó adag elérése után fokozatosan visszavesszük ezeket az- egyébként egészséges és a szervezet számára szükséges – élelmiszereket a táplálkozásba.

Forrás:


Egy válasz

  1. Heim Viola

    Érdeklődni szeretnék, nikkel, kobalt és kazein érzékeny vagyok, milyen étrendet alakítsak ki. Melyek azok a zöldségek, gyümölcsök stb. amit feltétlenül kerülnöm kell. Mit ehetek meg probléma nélkül. Üdv.: HV.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.