Allergia gyógyítása étrenddel

Egyre többen szenvednek a parlagfű és más növények pollenje okozta allergia miatt.

Sokuknak ilyenkor nyár végén, ősz elején a legelviselhetetlenebb, mert az egyik legerősebb allergén, a parlagfű pollenje éppen ezekben a napokban tombol a tetőfokán. Azonban az étrend tudatos megválasztásával elviselhető szintre enyhíthetők vagy akár meg is szüntethetők a tünetek – állítja Bakó Eszter dietetikus, az Angyalok Konyhája étkezésterapeutája.

Az orrfolyással, tüsszögéssel és már-már elviselhetetlen orr és szemviszketéssel járó parlagfű allergiától az ÁNTSZ becslése szerint a magyar lakosság 15-20 százaléka szenved. Azonban ennél is többen érzékenyek a parlagfűre, ami az allergia az előszobája.

Az allergia lényegében egyfajta túlérzékenység, az immunrendszer túlzott reakciója. Kialakulásában jelentős a légszennyezés és a helytelen táplálkozás szerepe – a genetikai háttér mellett. A táplálkozás esetében főleg a készételekkel a szervezetbe jutó káros anyagok, valamint a kevés vitamin, ásványi anyag és rost fogyasztása jelentik a problémát.

Azonban az allergia kellemetlen tünetei a megfelelő étrenddel elviselhető szintre csökkenthetők, sőt akár meg is szüntethetők – természetesen az orvosi rendelésre alkalmazott inhalátorok, és antihisztaminok mellett.

allergia24

Meg kell szabadulni a méreganyagoktól!

„Mindenek előtt meg kell tisztítani a szervezetet a méreganyagoktól, ezzel tehermentesítve az immunrendszert, majd antioxidáns és természetes antihisztamin tartalmú ételekkel meg kell erősíteni a szervezet védekező képességét” – tanácsolja az étkezésterapeuta.

Ezért elsőként egy alapos „méregtelenítést javasol, melynek lényege az immunrendszer támogatása, a védekező mechanizmusok megerősítése érdekében. Fogyasszunk rostban gazdag ételeket és sok folyadékot és kerüljük a mesterséges adalékanyagokat és színezékeket tartalmazó ételeket. Együnk sok gyümölcs, zöldségalapú és teljes-kiőrlésű gabonából készült ételt. Egy ilyen egy-kéthetes tisztító kúrának már érezhető eredményei lehetnek.

Ez alatt az idő alatt ügyelni kell, hogy a lehető legkevesebb méreganyagot vigyünk be szervezetbe. Kerülni kell a tartósítószereket és mesterséges adalékanyagokat. Ugyanakkor lehetőleg magas rost és folyadéktartalmú ételeket fogyasszunk, ami segíti kiüríteni a felgyülemlett káros anyagokat.

Egye magát egészségesre!

És ami a legfontosabb: fogyasszunk minél több magas antioxidáns tartalmú élelmet, melyek tele vannak C, E és A vitaminokkal, szelénnel, karotinoiddal és flavonoiddal mert mindez erősíti a szervezet védekezőképességét. Együnk minél színesebb gyümölcsöket, zöldségeket, lehetőleg nyersen vagy főzelékféléknek elkészítve vagy csak kevéssé feldolgozva, magokkal dúsítva. Minél sárgább-pirosabb és erős zöld gyümölcsök és zöldségek színe, annál jobb.

Emellett együnk minél több természetes antihisztamin tartalmú ételt is, (pl. C-vitamin, kvercentin). Ezekből nagyon sokat tartalmaz a zöld tea, csalántea, kékszőlő, tőzegáfonya, gránátalma.

tea14

Nem kell mindenről lemondani!

Az allergiában szenvedőknek allergiaszezonban lehetőleg kerülni kell, de legalább jelentősen csökkenteni a csokoládé, halak, tenger gyümölcsei, vörösbor, mogyoró, érett, penészes sajtok, mák fogyasztását.

Ugyanakkor az étrendre már csak azért is javasolt fokozottan odafigyelni, mert egyes ételek keresztallergiát okozhatnak, azaz bizonyos anyagok, amelyek hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket.

Így például parlagfű allergia esetén keresztallergiát válthat ki a dinnye, banán, uborka, cukkíni és paradicsom fogyasztása.

Ha valami ezek közül erősíti az allergiás tüneteket, azt érdemes kerülni. Azonban a keresztallergia nem törvényszerű, ezért mielőtt lemondanánk bármiről is, egy kis mennyiséggel próbáljuk ki, hogyan reagál a szervezetünk.

Végre fellélegezhet!

„A méregtelenítés, a megfelelő étrend számos esetben vezetett az allergia teljes megszűnéséhez. A tisztító kúra eredményeként a test kitisztul és megkönnyebbül, az immunrendszer regenerálódik és könnyebben fogja felvenni a harcot az allergiát kiváltó anyagok ellen” – mondta Bakó Eszter dietetikus, az Angyalok Konyhája étkezésterapeutája.

Hozzátette: Ha pedig emellett megismerve szervezetünket kerüljük a keresztallergiát okozó ételek fogyasztását, azzal csökkentjük a szervezet terhelését. Ez pedig elvezethet a tünetek enyhüléséhez, akár megszűnéséhez és végre fellélegezhet.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.