Kora nyárias időnk lesz ma

Kezdetben gyengén, felhős, napos idő ígérkezik, majd kora délutántól többfelé erőteljes gomolyfelhő-képződés kezdődik, és a középső országrészben szórványosan, másutt helyenként zápor, zivatar is várható.

A déli, délkeleti szél nagy területen megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 17 fok között várható, a tartósan derült tájakon lehet néhány fokkal hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között alakul.

Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a kőris pollenkoncentrációja várhatóan országszerte emelkedik, sokfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet. Magas koncentrációban lehet jelen még helyenként a tölgy pollenje is. A nyír és a platán pollenje jellemzően már csak közepes mennyiségben fordul elő. Elkezdődött a pázsitfűfélék pollenszórása, pollenkoncentrációjuk várhatóan lassan emelkedik, helyenként – elsősorban az ország déli részén – már elérheti a tüneteket okozó szintet. Általában alacsony-közepes mennyiségben jelen van még a fűz, a bükk, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje is a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony-közepes szintet ér el.

Forrás: met.hu