Komoly baj lehet – Az influenza szezon elkezdődött

Köhögés, sajgó fájdalom, magas láz, extrém fáradtság gyötör bennünket? Valószínűleg influenza tört ki rajtunk. Már karácsony előtt sokan megbetegedtek, de az igazi „szezon” a tél derekán köszönt be. Van-e új a Nap alatt és mire kell figyelnünk?

Nem lehetett nem észrevenni, hogy már az ünnepekkor többen lebetegedtek – így kevésbé volt kellemes a karácsonyuk. A pozitív tesztek alapján az influenza szezon már elkezdődött.

Lynette Brammer, a CDC epidemiológusa határozott igennel felel a kérdésre. Ebben az évben a szakemberek szerint a legtöbb fertőzést egy „A” típusú törzs okozza, a H3N2 – ami aggodalomra ad okot.

„A domináns H3N2 A törzs fajtájából adódóan komolyabb betegségeket vált ki, különösen az idősek körében” – mondta el William Schaffner, orvos, fertőző betegség-specialista a Nashville-i Vanderbilt Egyetemen.

Brammer hozzátette: a legtöbb, influenza szempontjából rossz évet H3-as vírus típus okozta, az idős emberek és a gyerekek eléggé megszenvedték.

Jó hír, hogy idén az influenza oltás (beleértve minden 3-as és 4-es vírustörzset) tartalmaz H3N2-őt, így ad némi védelmet a betegség ellen. Rossz hír viszont, hogy ez az influenza vakcina kifejezetten ez a törzs ellen nem működik teljesen hatékonyan, még az oltás ellenére is megkaphatjuk a kórt.

Egy, több tanulmányon alapuló elemzés, melyet 2016-ban készítettek, felfedezte: még ha a vakcina meg is közelíti a keringő H3N2 vírustörzset, az csupán 33 százalékkal csökkenti az illető esélyeit, hogy kitörjön rajta az influenza. Ugyanezen tanulmány szerint az influenza oltások jobbak a „B” vírustörzsek ellen. Ha ezek keringenek a levegőben, 61 százalékkal mérséklődik a valószínűsége, hogy elkapjuk a betegséget, a vakcina felvételével.

Ám ha nem is tökéletes, az oltás még mindig a legjobb módja e vírus elleni védekezésnek – amely könnyen a kórházba juttathat bennünket.

S annak ellenére, hogy 2 hétig tart, míg teljesen kifejti hatását, van időnk, hogy elkapjuk. „Persze, azt reméljük a vakcinától, hogy megelőzi a betegséget – de ha ez nem is sikerül, a kór komolyabb kimenetelétől mindenképpen megóv bennünket, ami a kórházba kerülés, sőt, akár halál is lehet” – fogalmazott Lynette Brammer.

Az influenza oltással annak esélyét is csökkentjük, hogy átadjuk a vírust egy nálunk érzékenyebb személynek – így gyermeknek vagy idős embernek. Az orvosok azt ajánlják, hogy siessünk felvenni a vakcinát.

Az influenza szezonok a becslések szerint 12 hétig tartanak. Ez azonban változhat, attól függően, hol élünk, hány vírus törzs kering ezen a környéken.

Annyi bizonyos, hogy már december 24-e táján megjelentek. Bár most még kezdetén tart az influenza-szezon, már produkált néhány meglepetést – például, az Egyesült Államokban, New Yorkban egy ember macskától kapta el a vírust. Az illető állatorvosként dolgozik egy menhelyen. Ez az első eset, hogy ilyesmire fény derült.

A történethez tartozik, hogy a doktor olyan beteg állatokkal foglalkozott, amelyeket az új H7N2 vírus sújtott – ezt általában a madarak hordozzák. Az orvos, bár megfertőződött, enyhébb tünetekkel küzdött és jobban van. Ez csupán a harmadik eset volt, hogy a különleges vírus törzs embernél jelentkezett Amerikában.

Azok közül, akik törődtek még az említett állatokkal, mindenkit megvizsgáltak – több mint 160 embert -, valamint azokat, akik örökbefogadtak cicát, kutyát a menhelyről. Senki más nem volt fertőzött. Vagyis, a kockázat emberre nézve alacsonynak számít.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.