Kókusz, tojás, méz és olíva – mit kenhetünk még a hajunkra?

A természetes módszerek olykor jobb megoldásnak bizonyulnak, mint a drága hajápoló szerek – mibe „mártsuk” a fejünket?

A hajunk tulajdonképpen egy keratin nevű fehérje.

Élő része lényegében a fejbőr felszíne, a tüsző, amely ellátja az elhalt sejteket, hogy megtarthassuk ragyogó „sörényünket”. A tüsző bázisa sejtek csoportja, melyeket papilláknak nevezünk. Ezek képezik a hajat, a tüsző mellett levő faggyúmirigy pedig gondoskodik róla, hogy a haj fényes és életteli legyen. A túlzott faggyútevékenység teheti túlságosan olajossá a hajat, annak gyenge faggyútevékenység viszont szárazzá és élettelenné változtatja.

A tüszőt a vér táplálja, ezért ha például valaki vérszegény, az befolyásolhatja a haj minőségét. Tükröződik a hajon, ha valaki nem egészséges…

Ha többnyire egészséges is a hajunk, a hajhullással vagy egyéb hajproblémákkal életünk során szinte valamennyien találkozhatunk. Sokféle gyógyírről hallhattunk már, de leghatékonyabbnak általában a gyógynövények, a gyógynövénykivonatok bizonyulnak. Mégis, mi segít ezek közül?

barna_haj

Gyógynövények a hajra

Zsurló: a zsurló magas szilícium-tartalma miatt előnyös a haj számára. Gyógyítja a hajhullást és a fejbőr problémáit. Nem szintetizált olaj formában vagy más olajokkal keverve használjuk, ilyenek például a kókusz- vagy a ricinusolaj.

Tengeri alga terápia: a hínárt vagy tengeri algát hajpakolásként alkalmazzuk, csodás eredményeket lehet elérni vele. Rendkívül gazdag antioxidánsokban, ásványi anyagokban és aminosavakban, melyek kiválóan serkentik a haj növekedését, megújítják a tincseket.

Ginko Biloba: ezt az egyszerű háromlevelű növényt szintén remek hajnövekedés-serkentőnek tartják, emellett meggátolja a hajhullást, az idő előtti kopaszodást. Természetes olaj formájában bármely gyógynövény-boltban megtalálhatjuk a ginko bilobát.

Amerikai törpepálma (saw palmetto): bizonyítottan késlelteti férfiaknál a korai kopaszodást. A maják is használták ezt a növényt, tonikként itták, jelentős gyógy- és tápértéke van. Úgy tartják, megtisztítja a szervezetet a szennyeződésektől és fiatalító hatása van.


G
yógynövényolaj-terápia: a meleg olívaolaj a legjobb, amellyel hidratálni és táplálni lehet a hajat. A melegített kókuszolajnak hasonló jótékony hatása van – önmagában mindkét olaj kiváló, kéthetente érdemes ecsettel bekenegetni velük a hajat. Mély kondicionáló hatással bírnak. Az élettelennek tűnő hajat könnyen feléleszti egy ilyen kúra, azaz olajos masszázs, amelyet hennával kondicionálás is követhet.

Gyógyszerekkel is lehet persze kezelni a tincseket, de tartsuk észben, hogy a természetes módszereknek nincsenek mellékhatásaik. Bizonyos mértékig természetes, hogy hullik az ember haja, de ha ez meghaladja a napi 10 szálat, segítséget kell kérni.

Henna: egyike a leghagyományosabb és legszélesebb körben alkalmazott kezelésnek a hennázás. A növény maga szabadon nő a Trópusokon, ősidők óta használják a hajápolásra és hajfestésre. Más gyógynövény-kivonatokkal keverve, kávéval és citrommal kombinálva kiváló gyógyír a hajra.  Ráadásul aranybarna fényt is ad a tincseknek. Keveset, de változat a haj színén, és henna esetében nem kell tartanunk az ammónia hatásaitól sem.

Kókusztej és aloe vera gél: ha friss, zöld kókuszdió elérhető, próbáljunk meleg kókusztejből masszázst készíteni a hajra. Tartsuk a pakolást a fejünkön egy-másfél órát, csavarjuk a fejünket törölközőbe. Ha letelt az idő, öblítsük ki a hajat. A pakolást 2-3-szor is alkalmazhatjuk hetente. Hogy a haj puha és egészséges legyen, hetente egyszer Aloe vera-géllel is dörzsöljük be. Végezzük két hónapon át ezeket a hajápolási technikákat a gyönyörű hajért!

Neem olaj vagy levelek: a hajhullás oka olykor lehet fertőzés is, mely károsítja a tüszőt és a fejbőrt. Mossuk le a a neem fa leveleit, szárítsuk meg szabad levegőn, majd forraljuk vízben 5 percig. Hűtsük le a gyógynövényes vizet, majd használjuk hajöblítőként, hajmosás után. Erős fertőtlenítő és teljesen ártalmatlan. A korpásodást is gyógyítja (amely szintén okozhatja a hajhullást).

Tudj meg többet az olivaolajról!

Méz és olívaolaj: a méz az ember egyik legnagyobb természetes ajándéka, amelyet szépségápolásra, hajápolásra használhat. Keverjünk össze felmelegített olívaolajat mézzel, és adjunk a keverékhez egy teáskanál fahéjat. Vigyük fel a fejbőrre (ne az egész hajra), dörzsöljük be, majd 15 perc után öblítsük le a fejet. Serkenti a haj növekedését, megőrzi puhaságát, fényét.

Olívalevelek és tojás: a zúzott olívalevelek ecettel keverve szintén kiváló, természetes megoldást jelentenek a hajhullásra. A méz és a tojássárgája összekeverése szintén hasznos hajnövesztő, de sajnos a nyers tojás szagát érezni lehet még egy ideig a pakolás használata után. Ha citromlével öblítjük a hajat, ez a hátrány némileg megszüntethető, és a citromlé meleg vízzel kiváló kondícionáló.

Az ájurvéda egyébként azt javasolja, hogy étrenddel is próbáljuk egészségesen tartani a fejbőrt, a hajat – ezzel a modern orvoslás is egyetért. A hajhullás kordában tartható A-vitamin fogyasztásával – tanácsos, hogy zöld leveles zöldségek, spenót, saláta, tej, csíráztatott bab szerepeljen az étrendünkben. A fehérjék elősegítik a hajnövekedést: az író, a búzacsíra, a szójabab, a teljes kiőrlésű gabonák, diófélék fogyasztása ajánlott. Egy teáskanál almaecet pohár vízzel keverve naponta szintén előnyös a hajápolásért – fogyasszuk két hétig minden nap.

Bár hajunk egészségét és minőségét táplálkozásunk, életvitelünk, hajápolási szokásaink határozzák meg, a genetikai tényezőket nem tudjuk befolyásolni. Hajunk típusát és a hajhullás mértékét is nagyban befolyásolja a genetika, ami ellen esetenként csak a hajbeültetéssel lehet küzdeni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


5 hozzászólás

  1. Pár egészséges étel ami jobb ha mindig van a hűtődben! – Facts

    […] 4.Tojás: a tojás azért (is) egészséges élelmiszer, mert aminosavat tartalmaz, s erre a szervezetnek szüksége van a sejtek megfelelő működéséhez. Emellett D-vitaminban is gazdag. Sőt, magas minőségű fehérjének számít.5.Kelkáposzta: a leginkább tápanyag-gazdag étel, amit ehetünk – csupán 33 kalóriával. Pároljuk meg vágott hagymával és olívaolajjal – s már kész is a könnyű és egyszerű köret marhához vagy csirkéhez. […]

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.